Din nefericire, numărul persoanelor bolnave de Parkinson a crescut la nivel global în ultimii ani. Cauza principală ar fi stresul, susține prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea. Potrivit spuselor sale, din ce în ce mai mulți tineri suferă de această boală.
Numărul cazurilor de Parkinson a crescut la nivel global din cauza stresului
Din nefericire, un număr tot mai mare de tineri din întreaga lume suferă de Parkinson, boală degenerativă care afectează neuronii cauzând pierderea controlului asupra musculaturii.
„Din nefericire, numărul cazurilor de Parkinson s-a înmulțit din cauza stresului zilnic. Oameni tineri au Parkinson. Ajung la neurochirurg. Noi avem centre în țară în care se poate opera Parkinson, să oprești acel tremur involuntar, care, mai mult, la emoție, poate să crească”, a declarat recent prof. dr. Vlad Ciurea.
Acesta a precizat că, în prezent, se fac progrese semnificative în tratarea acestei maladii, inclusiv în România.
„Da, sunt speranțe în terapiile regenerative. Eforturile sunt mari din toate punctele de vedere. Neurochirurgia a progresat foarte mult prin operațiile care se fac în anumite locuri în profunzimea creierului. Și aici operațiile stereotactice ne ajută și în acest moment.
(…) Se fac niște micro-electro coagulări în centrii care comandă, opresc mișcarea involuntară. Există centre foarte specializate în Europa. Am luat și noi informații”, a declarat medicul neurochirurg, într-un interviu acordat DC News.
Despre Parkinson
Boala Parkinson este o tulburare neurodegenerativă care debutează cel mai adesea între 40 de ani și 70 de ani. Simptomele afecțiunii neurologice progresează lent, uneori cu un tremor abia vizibil, la o singură mână. Tremorul devine frecvent, iar afecțiunea cauzează în mod obișnuit rigiditatea sau încetinirea mișcării.
În stadiile incipiente ale bolii, este posibil ca fața pacientului să nu arate semne deosebite, iar brațele sale să nu se legene în timpul mișcării sau ca vorbitul să devină neclar. Simptomele bolii Parkinson se înrăutățesc pe măsura ce boala progresează în timp.
Majoritatea persoanelor cu această afecțiune medicală sunt diagnosticate în jurul vârstei de 60 de ani sau peste, dar există și cazuri în care boala poate debuta mult mai devreme. Potrivit MedLife, această afecțiune se manifestă în cinci etape:
Etapa 1: simptomele sunt ușoare și nu afectează calitatea vieții pacientului;
Etapa 2: simptomele se înrăutățesc, activitățile zilnice devin mai dificile și necesită mai mult timp pentru a fi îndeplinite;
Etapa 3: este echivalentă cu stadiul mediu al bolii – pacientul își pierde echilibrul, se mișcă mai încet, iar căderile sunt frecvente;
Etapa 4: simptomele se agravează, iar pacientul are nevoie de asistență la mers și la desfășurarea activităților zilnice;
Etapa 5: este stadiul cel mai avansat al bolii Parkinson, în care pacientul nu se mai poate deplasa singur, ci are permanent nevoie de ajutor.