Numărul cazurilor de viroze la copii s-a dublat în România: Nu mai sunt locuri la ATI

Sursă: Dreamstime

Medicii au atenționat asupra faptului că numărul cazurilor de viroze la copii s-au dublat în ultima perioadă. În același timp, locurile la secțiile ATI din spitale au fost epuizate.

România se confruntă cu o problemă gravă din ultimii zece ani în ce privește virozele la copii. În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 200 de cazuri în România, acest număr reprezentând dublu față de medie. În același timp, medicii atrag atenția asupra faptului că, de data aceasta, virusurile sunt mai agresive, deoarece s-au modificat pentru a rezista în competiție cu Covid-19.

E plin, nu mai avem unde să îi punem!

Numărul pacienților în spitalele de copii s-a dublat în ultimele săptămâni în țara noastră. Dacă înainte se înregistrau la fiecare 24 de ore câte 100 de cazuri, atunci acum vin și peste 200. „Nu mai sunt locuri. Asta nu înseamnă că nu vom consulta și interna un pacient grav. Mutăm. Facem triaj ca pe front. Despre ATI vorbesc. Numai vineri au fost intubați trei. Toate ventilatoarele sunt ocupate, cele şase sunt ocupate.”, a declarat dr. Mihai Craiu, medic pediatru la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului, conform digi24.ro.

„În momentul ăsta, toți cei pe care îi avem ventilați mecanic au 2-3 luni. E plin, nu mai avem unde să îi punem. Am făcut locuri că am externat spunându-le părinților „știți, nu e chiar atât de grav.”, a mai declarat medicul.

Alexandru Rafila susține că sistemul de asistență medicală primară nu este atractiv pentru tineri

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila (PSD), a anunțat, luni, 5 decembrie, în timpul dezbaterii cu titlul „Direcţii strategice pentru sistemul de sănătate din România, până în 2030″ organizată la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade”, că modul de funcţionare a asistenţei medicale primare nu atrage tinerii să activeze în sistemul medical şi că o gândire legată de teritorializarea medicilor de familie ar fi bine-venită.

„Apropo de posibilitatea de a deschide nişte puncte de lucru pentru medicii de familie din rural în oraş, sigur trebuie să abordăm cu tact această propunere, dacă este posibil de implementat. Eu vă spun că modul de funcţionare a asistenţei medicale primare, aşa cum a fost el gândit, nu se dovedeşte nici că oferă, în momentul de faţă, în mod echilibrat servicii medicale în România, nu atrage tinerii medici, deci e clar că perspectivele nu sunt cele mai bune şi cred că trebuie să regândim modul de finanţare şi de organizare a acestei activităţi.

Iar faptul că am trecut de la acest sistem care a existat până în 1990 şi după aceea un timp, al teritorializării pentru medicii de familie, la un sistem în care nu avem niciun fel de evidenţă, pentru că oamenii sunt de peste tot la un medic de familie, creează foarte mari probleme (…) Cred că o gândire legată de teritorializare a fi binevenită.”, a anunțat ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila.