Numărul americanilor care au depus săptămâna trecută noi cereri pentru acordarea de ajutor de şomaj a scăzut până la cel mai redus nivel din 1969, un nou semnal pozitiv în ceea ce priveşte situaţia de pe piaţa muncii din SUA, transmite Reuters.
Departamentul Muncii din SUA a anunţat joi că numărul cererilor pentru ajutor de şomaj a scăzut săptămâna trecută cu 8.000, până la 207.000, cel mai redus nivel înregistrat din decembrie 1969. Scăderea depăşeşte estimările analiştilor, care se aşteptau ca numărul cererilor pentru ajutor de şomaj să ajungă la 220.000.
Media ultimelor patru săptămâni în ceea ce priveşte numărul de solicitări, considerată un indicator mai elocvent al tendinţei pieţei muncii, a scăzut cu 2.750, până la 220.500 cereri.
De asemenea, numărul persoanelor care continuă să primească ajutoare de şomaj a urcat cu 8.000, până la 1,75 milioane, în săptămâna încheiată în data de 7 iulie, aceste date fiind raportate cu o întârziere de o săptămână.
Angajatorii americani au creat în iunie un număr mai mare de locuri de muncă faţă de estimări, iar creşterea redusă a salariilor arată o înăsprire a pieţei muncii, în timp ce rata şomajului a urcat la 4%.
Potrivit datelor publicate vineri de Departamentul american al Muncii, prima economie a lumii a creat luna trecută 213.000 de noi locuri de muncă, peste cifra de 195.000 de locuri de muncă preconizată de analişti.
Rata şomajului în SUA a urcat la 4% în iunie, de la 3,8% în mai, totuşi aproape de nivelul estimat de Rezerva Federală a SUA pentru sfârşitul acestui an.
De asemenea, salariul mediu orar, un indicator urmărit cu atenţie de Rezerva Federală a SUA (Fed), a înregistrat luna trecută un avans anual de 2,7%, similar cu luna mai. Economiştii susţin că este necesară o creştere a salariului anual de cel puţin 3% pentru ca inflaţia să ajungă la ţinta Fed de 2%.