Conform unor date statistice publicate marţi de agenţia fiscală, 272 de companii cu capital sută la sută românesc au avut rezidenţa fiscală în Bulgaria şi, respectiv, au plătit impozite în această ţară. În anul 2006, numărul companiilor româneşti a fost de 8,2 ori mai mic: numai 33. Cele mai multe companii cu capital românesc sunt înregistrate la capitala Sofia şi în oraşul Ruse: câte 93.
În ultimii patru ani a crescut şi numărul companiilor cu capital grecesc care plătesc impozite în Bulgaria. În anul 2010, s-au înregistrat 2.074 de astfel de companii, cu 183 la sută mai mult faţă de anul 2006. Dintre acestea, 699 au rezidenţa fiscală la Sofia. Potrivit unor informaţii prezentate luni de postul de televiziune bTV, circa 800 de companii elene au fost înregistrate în Bulgaria în prima parte a anului, majoritatea din cauza crizei din Grecia, iar un număr similar ar putea face acelaşi lucru până la sfârşitul anului, o situaţie asemănătoare şi în ceea ce priveşte firmele româneşti.
Firmele din Grecia şi România aleg să se înregistreze în Bulgaria nu doar datorită taxelor din această ţară, care sunt cele mai scăzute din UE, dar şi datorită stabilităţii macroeconomice şi a costurilor mai mici cu forţa de muncă, proprietăţile imobiliare, chiriile şi serviciile de transport. Chiar dacă multe dintre firmele elene nou înregistrate în Bulgaria fac acest lucru doar pentru achiziţia de proprietăţi sau de maşini, câteva dintre ele îşi dezvoltă activ afacerile. Potrivit datelor Consiliului elen de afaceri din Bulgaria, firmele greceşti au circa 82.000 de angajaţi în această ţară. Recent, au apărut informaţii că persoana fizică ce plăteşte cele mai mari taxe în oraşul Ruse este un cetăţean român.
În Bulgaria se aplică cel mai mic impozit pe venit din întreaga Uniunea Europeană: cota unică de 10 la sută. Taxa pe valoare adăugată se situează la un nivel de 20 la sută.
SURSA: Agerpres