Numărul contractelor colective de muncă înregistrate la nivel de unitate în România s-a redus la aproximativ jumătate şi - pe ansamblu - noile contracte încheiate conferă salariaţilor o protecţie inferioară, în comparaţie cu cele încheiate înainte de reformele legislative produse în anul 2011, reiese dintr-un studiu iniţiat de Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) şi dat vineri publicităţii.
Studiul cuprinde de fapt o analiză a reformelor legislative intervenite în anul 2011, în principal prin Legea nr. 40/2011, de modificare a Codului muncii, şi prin Legea dialogului social nr. 62/2011.
”Prin modificarea Codului muncii a fost înlăturat contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional, înregistrându-se în paralel o descreştere a numărului de contracte colective de muncă. Sub imperiul legislaţiei actuale, a fost depus la Ministerul Muncii un singur contract colectiv de muncă la nivel de sector (învăţământ preuniversitar) şi şapte contracte noi la nivel de grup de unităţi. Numărul de contracte colective de muncă înregistrate la nivel de unitate s-a redus la aproximativ jumătate”, reiese din studiul amintit, potrivit Agerpres.
Potrivit documentului citat, noile contracte colective încheiate conferă salariaţilor o protecţie inferioară, în comparaţie cu contractele încheiate înainte de reformele legislative produse în anul 2011.
”Pentru perioada crizei economice, se constată o scădere a proporţiilor salariilor, concomitent cu o creştere a excedentului brut de exploatare. În concluzie, criza economică a fost absorbită în special de către salariaţi şi de veniturile acestora”, se mai spune în studiul OIM.