Ea a participat la evenimentul de lansare a unui studiu privind dinamica pieţei muncii la nivelul principalelor industrii angajatoare, realizat de Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM).
"Numărul de contracte individuale de muncă a crescut. La 31 mai 2018, la Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor, erau înregistrate 6.325.368 de contracte individuale de muncă active. Numărul reprezintă totuşi ceva pe piaţa muncii din România", a spus Papp.
Potrivit acesteia, un moment important a fost cel din vara anului trecută, când s-a modificat legislaţia din sector.
"Dacă până în august 2017 nu aveam o definiţie a ceea ce înseamnă muncă nedeclarată, acum avem cele patru situaţii care sunt încadrate ca atare. Această situaţie a determinat o creştere a contractelor intrate în legalitate şi, pe cale de consecinţă, o creştere a numărului de contracte individuale de muncă. Am înregistrat o creştere a contractelor individuale de muncă cu normă întreagă, raportat la cele cu normă parţială, ceea ce până la urmă reprezintă un plus", a arătat oficialul Inspecţiei Muncii.
Ideea a fost susţinută şi de datele prezentate în studiul PIAROM.
"Am avut creşteri spectaculoase pe anumite sectoare, de pildă în sectorul serviciilor de transport cu taxiul am avut o creştere de 80% a numărului de contracte cu normă întreagă. La fel în industria restaurantelor, cu 19%, sau în industria serviciilor de înfrumuseţare, unde numărul contractelor de muncă a crescut într-un an cu 42%", a afirmat Mihai Cioc, expert în cadrul PIAROM, prezent la acelaşi eveniment.
Cu toate acestea, România are în continuare o rată a populaţiei active cu contracte de muncă destul de scăzută, respectiv 62%, sensibil sub media europeană, unul dintre factorii fiind dezechilibrele regionale. AGERPRES