Numărul de angajaţi din industria serviciilor pentru afaceri va creşte cu peste 60% până în 2017, în prezent însumând peste 60.000.
Industria serviciilor pentru afaceri a depăşit 1,5 miliarde de euro în 2014, ca urmare a creşterii accelerate înregistrate pe parcursul ultimilor ani.
În anul 2014, profesioniştii din industrie reprezentau 1,9% din populaţia activa a ţării, iar sectorul a contribuit cu 1,4% la produsul intern brut, conform datelor din piaţă. Valoarea totală a investiţiilor în comunitatea locală, prin programe de educaţie sau responsabilitate socială, depăşeşte 600.000 euro, conform studiului realizat de KPMG pentru ABSL România (Asociaţia Liderilor din Domeniul Serviciilor pentru Afaceri din România).
Aproximativ 25% dintre profesionişti sunt angajaţi în servicii de IT, aproape aceeaşi pondere în externalizarea operaţiunilor clienţilor, iar 50% în servicii financiare şi de contabilitate şi resurse umane.
Sectorul serviciilor pentru afaceri este extrem de competitiv şi reprezintă una dintre industriile cu cea mai rapidă creştere din România, având o contribuţie importantă la exporturi şi un impact puternic pe piaţa locală a muncii. Principalii jucători din industrie şi-au exprimat, în cadrul studiului, intenţia de a-şi extinde activitatea în următorii doi ani. Aproximativ 50% dintre companiile care au participat la studiu au în vedere oferte de servicii noi clienţilor existenţi sau potenţiali, în timp ce 18% doresc să îşi extindă activitatea oferind aceleaşi servicii clienţilor noi, iar 8% au ca strategie stabilizarea şi optimizarea activităţilor curente.
Capitalul străin este în continuare sursa principală de investiţii în industria serviciilor pentru afaceri din România. Principalii investitori străini sunt companii din ţări din Europa Occidentală (Franţa, Germania, Italia, Olanda, Marea Britanie, Irlanda) şi Statele Unite. Pe lângă acestea, companii din Brazilia şi Bulgaria şi-au început operaţiunile pe plan local.
Industria locală oferă o gamă largă de servicii clienţilor din Europa, America de Nord şi România, acoperind America de Sud, Africa, Asia Pacific, precum şi Orientul Mijlociu.
SURSA: Agerpres