Un deputat USR spune că numărul real de cazuri de COVID-19 este mult mai ridicat în țara noastră, față de cel raportat în bilanțul Ministerului Sănătății. De asemenea, el mai spune că autoritățile ar trebui să vină cu recomandări ferme pentru cei care sunt vulnerabili.
Numărul de cazuri COVID-19 în România este mult mai ridicat decât cel raportat: Sunt doar un reper formal
Numărul real de cazuri de coronavirus este mult mai mare, spune deputatul USR Adrian Wiener, adăugând că ne aflăm în plin val șase. De asemenea, el a mai declarat că există riscul ca în perioada următoare, spitalele să fie inundate de pacienți care s-au infectat cu acest virus.
”Acum două săptămâni am avut, în fapt, cea mai mare creștere de la o săptămână la alta a numărului de cazuri de la începutul pandemiei, 94%. Merită un comentariu aici. Numărul cazurilor este la o rată de pozitivare de peste 20%. Asta înseamnă practic că testarea este mult-mult în urma infectărilor, recomandările fiind ca rata de pozitivare, astfel încât starea să fie eficientă în controlul pandemic, să fie undeva între 5% și 10%, adică să fie un instrument prospectiv, nu doar reactiv, în a confirma ceea ce știm din urmă.
De altfel, datorită contagiozității mari a noii variante care circulă, BA 5, presupunem că este dominantă în România, avem toate motivele să credem asta, raportul dintre numărul cazurilor depistate și cel nedepistat este de 1 la 10, probabil, comparativ de exemplu cu ce aveam în valul Delta, de 1 la 5. Și atunci, numerele care ni se comunică oficial evident sunt doar un reper formal mult-mult în urma realității”, spune Adrian Werner.
Numărul de infectări este mult mai mare
Pe acest fond, deputatul USR spune că numărul de cazuri de infectare este mult mai mare decât cel prezentat în bilanțul venit de la Ministerul Sănătății.
”Semnalele de la Ministerul Sănătății nu sunt deloc de mobilizare, de reacție a oamenilor în fața evident valului șase în care deja ne aflăm. Am văzut un ministru al Sănătății oarecum resemnat, care nu recomanda nici măcar vaccinarea, când în toată lumea se menține această indicație, doza a patra, de exemplu, la persoanele peste 50 de ani sau la cele tarate cu afecțiuni cronice, eficiența vaccinului se menține în zona protejării față de forma severă de boală sau față de deces (…). Având un număr foarte mare de cazuri și la persoane infectate anterior, e foarte probabil ca spitalele să fie inundate și secțiile Covid să fie inundate de pacienți”, spune Adrian Werner.
De asemenea, acesta a mai precizat că autoritățile din țara noastră ar trebui să vină cu recomandări concrete pentru cei mai vulnerabili și pentru pacienții în vârstă. Prin recomandări, spune Adrian Werner, se referă la vaccinare, la purtatul măștii de protecție și la grijă.