Ministerul italian al Sănătăţii a precizat că bilanţul total al infecţiilor a ajuns la 259.345, iar cel al deceselor, la 35.437, dintre care şapte în ultimele 24 de ore.

Italia, prima țară din Europa care a fost afectată de coronavirus

ItaliaItalia a fost prima ţară occidentală lovită de pandemia, însă, după o situaţie sanitară gravă în martie şi aprilie, a raportat timp de mai multe săptămâni date mai bune decât alte state europene.

Numărul zilnic de cazuri a scăzut la un nivel minim de 114 la mijlocul lunii iulie, însă de atunci a continuat să crească, în contextul informaţiilor privind nerespectarea strictă a regulilor de distanţare socială şi de purtare a măştii în cele mai aglomerate locuri de petrecere a vacanţei.

Înmulţirea semnificativă a cazurilor alimentează îngrijorările legate de riscul unor noi măsuri de izolare şi potenţiale probleme pentru programata redeschidere a şcolilor în septembrie.

Ce spune ministrul italian al Sănătății

„Sunt optimist, chiar dacă prudent şi precaut. Serviciul nostru naţional de sănătate este mult mai puternic”, a declarat ministrul sănătăţii Roberto Speranza, într-un interviu pentru cotidianul La Stampa.

„Nu se poate compara cu situaţia din februarie-martie, când curba contaminărilor era scăpată de sub control şi nu aveam un sistem pregătit să depisteze şi să izoleze cazurile”, a adăugat el.

Regiunile Lazio şi Lombardia, unde se află oraşele Roma şi Milano şi principalele aeroporturi din Italia, au înregistrat duminică mai multe cazuricazuri noi decât celelalte zone.

Aproximativ 60% dintre noile infectări din cele două regiuni sunt aşa-numitele cazuri importate şi sunt legate de persoane aflate în concendiu şi persoane revenite din călătorii în străinătate sau din alte părţi din Italia.

Multe cazuri sunt legate de Sardinia, un focar recent de coronavirus.

Creșteri importante și în Franța

Peste 3.500 de noi cazuri de COVID-19 au fost înregistrate în Franţa în ultimele 24 de ore, potrivit datelor oficiale publicate sâmbătă de autorităţile sanitare, scrie AFP.

De la ultimul bilanţ oficial, au fost înregistrate 3.602 diagnostice pozitive, faţă de 4.586 vineri. Procentul testelor pozitive continuă să crească lent, la 3,5% faţă de 3,4% vineri, şi au fost detectate 38 de noi focare de cazuri grupate, „clustere”, a informat Agenţia naţională de sănătate publică din Franţa. În total, sunt spitalizate 4.711 persoane pentru infectare cu noul coronavirus, cifră în uşoară scădere (erau 4.745 vineri şi 4.748 joi). Numărul pacienţilor internaţi la ATI a rămas stabil în raport cu vineri, 380 faţă de 379.