Conform datelor transmise de universitatea americană Johns Hopkins, Statele Unite au înregistrat, pentru a opta zi consecutiv, peste 60.000 de noi cazuri de contaminare cu coronavirusul în 24 de ore.
Cele 68.524 de noi contaminări recenzate într-o zi ridică la circa 3,89 de milioane numărul cazurilor pozitive în ţară de la începutul pandemiei.
Numărul de decese
Pe de altă parte, coronavirusul a făcut 961 de noi victime în 24 de ore, pentru un total de 141.883 de morţi, potrivit universităţii cu sediul la Baltimore (Maryland, est).
De departe cea mai afectată din lume în valoare absolută, Statele Unite, după o ameliorare spre sfârşitul primăverii, cunosc de mai multe săptămâni o explozie a numărului de infecţii mai ales în sudul şi vestul ţării.
„Din nefericire, asta se va înrăutăţi cu siguranţă, înainte de a se ameliora”, a declarat marţi preşedintele american, Donald Trump, la Casa Albă, în prima sa conferinţă de presă, de la sfârşitul lui aprilie, pe tema crizei sanitare.
Liderul administraţiei de la Washington a recomandat explicit pentru prima dată portul măştii de protecţie „atunci când distanţarea fizică nu este posibilă”.
„Vă plac sau nu măştile, ele au un impact”, a pledat el, mergând până la a „implora” tinerii „să evite barurile aglomerate”.
Perspectivă sumbră pentru Statele Unite
Celebrul medic imunolog american Anthony Fauci a apărut în faţa Senatului american, unde a prezentat un raport îngrijorător privind evoluţia noului coronavirus în SUA. Tabloul pictat de Fauci a fost unul sumbru, scrie publicaţia belgiană Le Soir.
De la 40.000 de cazuri noi pe zi, Statele Unite ar putea ajunge la cel puţin 100.000, dacă nu vor fi intervenții noi pentru a stopa pandemia de Covid-19, a avertizat marți Anthony Fauci, directorul Institutului American de Boli Infecțioase.
„Nu aş fi surprins dacă am ajunge la 100.000 de cazuri pe zi dacă nu vom inversa tendința”, a spus el în timpul unei audieri în Senatul Statelor Unite.
„Sunt foarte îngrijorat pentru că s-ar putea agrava”, a mai declarat acesta.
Anthony Fauci a refuzat să prezică numărul de decese pe care valul actual l-ar putea provoca, însă, conform unei estimări publicate săptămâna trecută de Centrele pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, țara ar putea atinge între 130.000 și 150.000 de decese până pe 18 iulie.
Ce spune Anthony Fauci despre posibilitatea ca virusul să fi devenit mai contagios
Anthony Fauci a mai vorbit recent şi despre faptul că noul coronavirus a suferit deja o mutație care îl poate face mai contagios și îl poate face să se răspândească și mai repede decât în prezent. Un studiu publicat în acest sens urmează a fi confirmat de alte cercetări, arată Fauci.
Primele cercetări arată că un amino-acid specific SARS-COV-2 s-a modificat într-un mod care permite virusului să se înmulțească mai repede și să creeze o mai mare încărcătură virală în corpul gazdei. Acest lucru îl face și mai viral, a explicat Anthony Fauci la un eveniment on-line al Jurnalului Asociației Medicale Americane. Există o oarecare dispută științifică privind acest lucru, a mai adăugat el, căci cercetarea se bazează pe o constatare in vitro a mutației.