Pe Piaţa Centralizată a Certificatelor Verzi (PCCV), numărul certificatelor verzi tranzacţionate în ianuarie 2012 s-a ridicat la 21.750 unităţi, fiind cu 49.066 unităţi mai mic faţă de cel din perioada similară a anului trecut, când au fost tranzacţionate 70.816 certificate verzi, conform datelor publicate de operatorul pieţei de energie OPCOM.
În prima lună a acestui an au fost lansate 25 oferte de cumpărare şi 17 de vânzare. Preţul de închidere a fost de 241,04 lei/certificat. Anul trecut, pe PCCV au fost tranzacţionate 439.891 certificate verzi, informează Agerpres. Certificatul Verde este un document care atestă o cantitate de 1 MWh de energie electrică produs din surse regenerabile de energie.
Sursele regenerabile eligibile să participe în sistemul de tranzacţionare a Certificatelor Verzi sunt: energie hidro utilizată în centrale cu o putere instalată de cel mult 10 MW, energie eoliană, energie solară, energie geotermală şi gazele combustibile asociate, biomasa, biogaz, gaz de fermentare a deşeurilor şi gaz de fermentare a nămolurilor din instalaţiile de epurare a apelor uzate.
Cota anuală obligatorie pentru 2012 este de 8,3% din energia electrică furnizată de fiecare furnizor consumatorilor finali. Nivelul ţintelor naţionale privind ponderea de energie electrică în consumul final de energie electrică în perspectiva anilor 2015 şi 2020 este de 35% şi, respectiv, 38%.