Numărul de săraci din lume, din ce în ce mai mic

Daca ieri am vazut ca numarul oamenilor saraci din Statele Unite este intr-o continua crestere, se pare ca la nivel mondial lucrurile stau chiar invers. Si asta in ciuda situatiei economice dificile existente in lume la ora actuala. Raportat la anul 1981, numarul saracilor din 2005 a fost mai mic cu 500 de milioane, iar proportia a scazut de la 52% la 26%, se arata intr-un studiu al Bancii Mondiale dat publicitatii astazi. Va veti intreba probabil care este criteriul dupa care specialisti

Daca ieri am vazut ca numarul oamenilor saraci din Statele Unite este intr-o continua crestere, se pare ca la nivel mondial lucrurile stau chiar invers. Si asta in ciuda situatiei economice dificile existente in lume la ora actuala.

Raportat la anul 1981, numarul saracilor din 2005 a fost mai mic cu 500 de milioane, iar proportia a scazut de la 52% la 26%, se arata intr-un studiu al Bancii Mondiale dat publicitatii astazi.

Va veti intreba probabil care este criteriul dupa care specialistii au trasat linia intre oamenii saraci si restul oamenilor? Conform Bancii Mondiale, o persoana care are un venit mai mic de 1,25 de dolari pe zi este considerata saraca. Insa pragul de 1,25 de dolari poate fluctua in functie de zona. Astfel, pragul poate cobori pana la 1 dolar in tari precum India sau China si poate urca pana la 2 dolari in tari cu venituri intermediare precum America Latina sau Europa de Est.

Cel mai mare progres l-a inregistrat Asia de Est, care in 1981 avea o rata a saraciei de 80%, iar in 2005 aceasta a scazut la 18%. Pe de alta parte, situatia din Africa se inrautateste. In ritmul actual, o treime din cei 1 miliard de saraci care se estimeaza ca vor fi in 2015, vor fi in Africa.

Banca Mondiala subliniaza faptul ca in ciuda faptului ca cei 500 de milioane de oameni care au iesit de sub pragul de 1,25 de dolari pe zi, acestia sunt in continuare saraci.

Sursa: Le Temps