Pandemia de coronavirus și cele trei luni de război se resimt și în rândul firmelor, dar și al PFA-urilor. Ultimele date ale Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) arată că numărul insovențelor a crescut semnificativ în primele patru luni ale anului.
Din ce în ce mai multe firme, dar și PFA-uri intră în insolvență având în vedere criza fără precedent a prețurilor la nivel european. Ultimele date publicate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) arată sumbru.
Mai exact, sursa citată precizează că, spre deosebire de aceeași perioadă a anului 2021, în primele patru luni ale acestui an, numărul societăţilor comerciale şi al persoanelor fizice autorizate (PFA) intrate în insolvenţă a crescut cu 8,12%.
Orașul cu cel mai mare număr de insolvențe
Astfel, în total, din ianuarie și până la finele lunii aprilie au fost înregistrate 2.171 de insolvenţe, conform datelor publicate pe site-ul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).
În ceea ce privește orașele vizate, cele mai multe insolvențe au fost înregistrate în București. Aici, 391 de firme și de PFA-uri au intrat în insolvență. Pe de altă parte, numărul este mai mic cu 5,56% faţă de ianuarie-aprilie 2021, când au fost consemnate 414 insolvenţe, arată ONRC.
Bucureștiul este urmat de județele Bihor, Cluj și Timiș. Potrivit datelor publicate de ONRC, în primele patru luni ale anului 2022, în Bihor au fost înregistrate 202 de insolvenţe, adică un plus de 30,32%. De cealaltă parte, în Cluj au fost înregistrate 140 de insolvențe, adică minus 15,66% în timp ce îi Timiş s-au înregistrat 110, adică plus 11,11%.
Județele cu cele mai puține insolvențe
La polul opus avem județele Covasna, Gorj și Harghita. În aceste zone, ONRC menționează că au fost înregistrate cele mai puține insolvențe. Astfel, în Harghita s-au înregistrat doar 6 insolvențe, în creştere cu 20% faţă de aceeaşi perioadă din 2021, în timp ce în Covasna s-au înregistrat – 8, adică un minus 27,27%. În județul Gorj avem cele mai puține insolvențe, mai exact – 9, adică un minus 47,06%, arată sursa citată.
În ceea ce privește domeniul de activitate, ONRC menționează că cel mai mare număr de insolvenţe a fost consemnat în comerţul cu ridicata, amănuntul. Acesta este urmat de repararea autovehiculelor şi motocicletelor, respectiv 561 (minus 6,81% faţă de primele patru luni din 2021), iar apoi urmează domeniul construcțiilor cu 426 insolvențe, adică un plus 32,71%.
Totodată, insolvențe au fost înregistrate și în industria prelucrătoare, mai exact 261, adică un plus de 3,98. Menționăm faptul că doar în luna aprilie 2022 au fost înregistrate 561 de insolvenţe.