Raportat la 1.000 de firme active, incidenta insolvenţelor este de patru ori mai mare decât media înregistrată pe plan regional, România fiind pe prima poziţie din acest punct de vedere, afirmă Coface România, pe baza datelor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.
'Scăderea insolvenţelor este explicată mai degrabă pe fondul unui efect de bază şi al comparaţiei cu un volum record al insolvenţelor nou deschise în aceeaşi perioadă a anului anterior. Astfel, 98% din scăderea insolvenţelor se regăseşte în rândul companiilor mici (cu cifra de afaceri sun 100.000 euro), în timp ce numărul companiilor insolvente care înregistrează o cifră de afaceri peste un milion de euro este în creştere cu 13%. Raportul dintre numărul companiilor care şi-au întrerupt activitatea (toate formele) relativ la numărul companiilor nou înregistrate (SRL) a crescut de aproape cinci ori în perioada analizată, de la nivelul înregistrat în anul 2008, respectiv 0,48, la aproape 2,32, nivelul înregistrat în anul 2014. Astfel, efectul de regenerare al sistemului economic privat rămâne greoi, în condiţiile în care România încă suferă semnificativ la capitolul antreprenoriat şi înregistrarea de companii noi, profitabile', a declarat Constantin Coman, Country Manager, Coface România.
Potrivit Coface, numărul insolvenţelor deschise în primele trei luni ale anului curent în rândul companiilor cu cifra de afaceri peste un milion de euro este de 170 de firme, astfel că şocul social – numărul locurilor de muncă în pericol să se piardă – este mai mare cu 24%.
Fabricarea produselor textile, asanarea şi îndepărtarea gunoaielor, construcţiile, HORECA şi industria alimentară au fost cele mai afectate sectoare de activitate, raportat la numărul firmelor active, precizează Coface.
Nivelul creanţelor raportate în bilanţ de către companiile private aproape că s-a dublat în ultimii opt ani, crescând de la 167 miliarde lei în anul 2007, la peste 310 miliarde lei în anul 2014.
'Una dintre principalele cauze care au accelerat riscul intrării în insolvenţă a fost dezechilibrarea graduală a structurii bilanţului. Astfel, companiile respective au atras resurse financiare suplimentare (gradul de îndatorare ajungând la aproape 95% în 2013), care au fost orientate cu precădere către investiţii pe termen lung', subliniază Coface.
În cazul modului de finanţare a companiilor, analiştii Coface aproximează că cererea de credite înregistrată în anul 2014 este de aproximativ 10 ori mai mică decât cea din 2008. Restricţiile de finanţare care au persistat în perioada 2009-2012, şi care au avut un caracter mai pronunţat pentru IMM-uri, au determinat companiile mari şi foarte mari să joace un rol din ce în ce mai semnificativ de 'bănci comerciale' pentru clienţii acestora, preferând să accepte termene de încasare extinse.
'Pe fondul acestor modificări structurale din economie, efectul de contagiune şi propagare a unor şocuri negative este mult mai rapid în prezent, cu atât mai mult cu cât fenomenul de intrare în insolvenţă a unui număr în creştere de firmele mari şi foarte mari s-a accelerat în primul trimestru al anului curent', se mai spune în studiu.
AGERPRES