Numărul miliardarilor ce deţin averi de peste un miliard de dolari s-a dublat în lume de la începutul crizei din anul 2008, dar în acelaşi timp au crescut şi inegalităţile la nivel mondial, se arată într-un raport al ONG-ului Oxfam, comentat miercuri de agenţia EFE.
În timp ce o mică elită deţine tot mai mulţi bani pe care nu îi poate cheltui într-o viaţă întreagă, alţii trăiesc într-o sărăcie extremă şi mor din cauza lipsei serviciilor medicale de bază, iar milioane de copii nu pot merge la şcoală', se subliniază în raportul intitulat 'Egali: Să punem capăt inegalităţii extreme. A sosit momentul să schimbăm regulile'.
Numai între anii 2013 şi 2014 averea celor 85 de persoane cele mai înstărite din lume, care echivalează cu averea jumătăţii celei mai sărace a populaţiei lumii, a crescut în fiecare zi cu 668 de milioane de dolari.
Fenomenul sporirii decalajelor sociale nu se întâlneşte doar în ţările dezvoltate, documentul făcând referire şi la cei 16 miliardari din Africa Subsahariană, unde 358 de milioane de oameni trăiesc într-o sărăcie extremă. Este dat şi exemplul Africii de Sud, cea mai dezvoltată ţară africană, unde inegalităţile sociale actuale le-au depăşit pe cele de la sfârşitul perioadei de apartheid.
'Inegalitatea subminează creşterea economiei, corupe politicienii, restrânge oportunităţile şi alimentează instabilitatea în timp ce sporeşte discriminarea, mai ales în rândul femeilor', notează directoarea executivă a Oxfam International, Winnie Byanyima.
De la FMI şi până la Papa Francisc, dar şi de la preşedintele american Barack Obama şi până la Forumul Economic Mondial, toţi sunt de acord că inegalitatea este una dintre cele mai mari provocări ale vremurilor noastre şi neluarea de măsuri împotriva ei aduce prejudicii economice şi sociale, dar în practică au fost implementate foarte puţine iniţiative concrete, se remarcă în text.
Astfel, obiectivul studiului este de a lansa o nouă campanie pentru a cere liderilor mondiali să-şi transforme vorbele în fapte şi să adopte măsuri împotriva evaziunii fiscale practicate de marile companii şi de indivizii cei mai înstăriţi, astfel încât fiecare să contribuie în mod corect la bugetele naţionale, pentru ca statele să poată combate decalajele şi să construiască societăţi mai juste.
Concret, organizaţia propune aplicarea unui impozit anual de 1,5% pe marile averi din lumea întreagă, iar sumele astfel încasate să fie folosite pentru a permite copiilor defavorizaţi să meargă la şcoală şi pentru furnizarea serviciilor sanitare de bază în ţările cele mai sărace.
SURSA: Agerpres