Oficiul Federal pentru Muncă a anunţat joi că numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă a coborât în iulie cu 7.000, până la cifra ajustată de 2,68 milioane de persoane. Economiştii se aşteptau la un declin de 4.000.
Rata şomajului, care măsoară proporţia persoanelor fără loc de muncă în raport cu populaţia aptă de muncă, s-a menţinut în iulie la 6,1% – cel mai redus nivel de după reunificarea Germaniei, în 1990.
Piaţa forţei de muncă din Germania continuă să se dezvolte pozitiv, iar cererea pentru personal a continuat să fie ridicată, a afirmat şeful Oficiului Federal pentru Muncă, Frank-Juergen Weise.
Germania a înregistrat în primul trimestru din 2016 cel mai rapid ritm de creştere din ultimii doi ani, datorită majorării cheltuielilor de consum şi a investiţiilor corporaţiilor, a anunţat recent Oficiul Federal de Statistică (Destatis).
În perioada ianuarie – martie 2016, PIB-ul Germaniei a crescut cu 0,7%, faţă de un avans de 0,3% în trimestrul precedent. Guvernul de la Berlin a majorat cheltuielile cu refugiaţii, iar ratele negative ale dobânzilor anunţate de BCE au încurajat populaţia să achiziţioneze locuinţe, compensând astfel efectele scăderii exporturilor.
Anul acesta, autorităţile germane intenţionează să cheltuiască 9,7 miliarde de euro pentru sprijinirea integrării refugiaţilor, pe lângă cele 6,3 miliarde de euro destinate combaterii cauzelor migraţiei din Orientul Mijlociu şi alte zone.
Suma totală de 16 miliarde de euro alocată pentru 2016 ar urma să crească în următorii ani, Guvernul de la Berlin plănuind să cheltuiască până în 2020 aproximativ 93,6 miliarde de euro şi, în acelaşi timp, să menţină un buget echilibrat.
În ritm anual, economia germană a înregistrat un avans de 1,6% în primul trimestru.
SURSA: Agerpres