La 31 decembrie 2019 erau active 1,73 milioane de poliţe. Conform PAID, la sfârşitul lunii august, 74,9% dintre poliţele active la nivel naţional erau încheiate în mediul urban şi 25,1% în mediul rural, iar, în funcţie de tipul de locuinţă, 94,4% din poliţele PAD vizează locuinţele de tip A (cele cu structura de rezistenţă din beton armat, metal sau lemn, cu pereţii exteriori din piatră, cărămidă arsă sau materiale supuse unui tratament termic sau chimic) şi 5,6% locuinţele de tip B (cele cu pereţii exterior din cărămidă nearsă sau material nesupus unui tratament termic sau chimic), transmite agerpres.ro

Unde sunt cele mai multe polițe active

Pe regiuni, cele mai multe poliţe active sunt în Transilvania (22% din total), Bucureşti (19%) şi Muntenia (18%), iar cele mai puţine – în Maramureş (3% din totalul poliţelor) şi Bucovina (3%).

PAID emite asigurările obligatorii pentru locuinţe din iulie 2010. Obiectivul principal al PAID este cuprinderea în asigurare pentru cele trei riscuri de catastrofă naturală – cutremure, inundaţii şi alunecări de teren – a tuturor locuinţelor din România.

Poliţele de asigurare obligatorie a locuinţelor (PAD) costă 20 euro în cazul locuinţelor tip A (suma maximă asigurată 20.000 euro) şi 10 euro în cazul locuinţelor tip B (suma asigurată fiind de 10.000 euro).

Soluții pentru încheierea de polițe de asigurare pentru culturile agricole

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a trimis un comunicat de presă prin care informează că, împreună cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), caută soluții pentru încheierea de polițe de asigurare pentru culturile agricole.

Foarte puţine astfel de companii au în portofoliul lor pachete de asigurare cu această destinaţie, secretarul de stat în MADR, Emil Dumitru, s-a întâlnit vineri cu Cristian Roşu, vicepreşedinte al Sectorului Asigurări Reasigurări din cadrul ASF, pentru a căuta soluţii în acest sens.

Cu ocazia întâlnirii, secretarul de stat Dumitru a prezentat câteva detalii despre submăsura 17.1 – „Prime de asigurare a culturilor”, care a fost lansată în luna mai 2020 şi este deschisă până la sfârşitul lunii noiembrie 2020 fiind destinată asigurării culturilor de toamnă aferente anului 2019 şi culturilor de primăvară pentru campania 2020.

Prin intermediul acestei sub-măsuri fermierii sunt încurajaţi să-şi asigure culturile, iar prin încheierea acestor asigurări, Ministerul acordă prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală o finanţare de 70% din valoarea primei, indiferent de dimensiunea fermelor.

La rândul său, Cristian Roşu, a afirmat că în cursul săptămânii viitoare va avea o şedinţă de lucru cu reprezentanţii societăţilor de asigurare privind poliţele de asigurare pentru agricultură, pentru a-i pune în temă cu problemele din acest domeniu.