Numărul posturilor ocupate în instituțiile publice a înregistrat o scădere semnificativă. Date oficiale MF
Din totalul celor 793.393 de angajaţi din administraţia publică centrală, în scădere cu 16.250 persoane faţă de iulie, 582.101 lucrau în instituţii finanţate integral de la bugetul de stat.
Cel mai mare număr de posturi ocupate se înregistra la:
- Ministerul Educaţiei – 276.490;
- Ministerul Afacerilor Interne – 123.278;
- Ministerul Apărării Naţionale – 73.996;
- Ministerul Finanţelor – 24.587;
- Ministerul Sănătăţii -18.315.
Datele publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor arată că în instituţiile finanţate integral din bugetul asigurărilor sociale erau ocupate 8.328 de posturi, în cele subvenţionate din bugetul de stat şi din bugetul asigurărilor pentru şomaj un număr de 43.845, în timp ce în instituţiile finanţate integral din venituri proprii erau 159.119 posturi ocupate.
De asemenea, în administraţia publică locală lucrau, în august, 461.002 de persoane, dintre care 281.097 în instituţii finanţate integral din bugetele locale şi 179.905 în instituţii finanţate integral sau parţial din venituri proprii.
Ministerul Finanțelor a încasat primii bani din PNRR
Potrivit unui comunicat de presă de vineri, 7 octombrie, Ministerul Finanțelor a încasat primii bani din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Este vorba despre o sumă de 82 de milioane de lei, precizează sursa citată.
Astfel, Ministerul Finanțelor anunță că totalul încasărilor înregistrate la nivelul instituției se ridică la 130 de milioane de lei, fonduri transferate în conturile de venituri ale bugetului de stat, care au avut la bază solicitările transmise de coordonatorii de reforme și investiții, pentru sumele utilizate în scopul realizării țintelor și jaloanelor incluse în PNRR.
„Deschidem prin această tragere drumul fondurilor din PNRR în conturile statului, pe baza acțiunilor realizate de Ministerul Finanțelor.
E o impulsionare bine-venită să accelerăm atragerea fondurilor puse la dispoziție prin Mecanismul de redresare și reziliență și să ne apucăm de implementarea reformelor ambițioase, atât de necesare României pentru o dezvoltare durabilă”, a transmis vineri, 7 octombrie, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.
Ministerul Finanțelor preciza anterior că România va obține aproape 1,4 miliarde euro pentru proiecte de independență energetică și combaterea sărăciei energetice, după adoptarea propunerii RepowerEU în Consiliul Ecofin.
Totul s-a decis după ce miniștrii de Finanțe din țările membre UE au ajuns la un Acord general pe inițiativa REPowerEU în timpul reuniunii Consiliului Afaceri Economice și Financiare desfășurată marți la Luxembourg.