Numărul ofertelor de închiriere pentru apartamente vechi în Bucureşti a crescut considerabil în luna martie, însă nu a determinat o scădere vizibilă a preţurilor avansate de proprietari, se arată în raportul lunar realizat de portalul AnunturiParticulari. „Cu un surplus de 14,7% faţă de luna precedentă, numărul ofertelor de închiriere a crescut pe toate cele patru categorii de apartamente. Această creştere nu a avut totuşi o influenţă dramatică asupra evoluţiei pre
Numărul ofertelor de închiriere pentru apartamente vechi în Bucureşti a crescut considerabil în luna martie, însă nu a determinat o scădere vizibilă a preţurilor avansate de proprietari, se arată în raportul lunar realizat de portalul AnunturiParticulari.
„Cu un surplus de 14,7% faţă de luna precedentă, numărul ofertelor de închiriere a crescut pe toate cele patru categorii de apartamente. Această creştere nu a avut totuşi o influenţă dramatică asupra evoluţiei preţurilor, fiind de reţinut o scădere minoră de preţ, doar în cazul apartamentelor cu 4 camere“, se precizează în raportul citat.
În cazul garsonierelor, preţul lunii martie s-a stabilizat la valoarea de 261 de euro, înregistrând o depreciere de doar 5 euro faţă de luna precedentă, dar semnalând totuşi o scădere de aproape 70% faţă de luna martie a anului 2008, când chiria cerută era de 381 euro.
Deşi preţul mediu solicitat este de 261 euro, pe piaţă există o diferenţă de aproape 200 de euro între preţurile solicitate pentru o garsonieră situată în zone precum Rahova, Berceni sau Colentina, unde ofertele încep de la 100 de euro, şi preţurile din zone precum Piaţa Unirii sau bulevardul Decebal, unde ofertele pornesc de la 300 de euro.
Uşoară creştere a mediei pe două şi trei camere
Pe segmentul apartamentelor, cele cu două camere au înregistrat o creştere de 5 euro faţă de luna trecută, ajungând la valoarea medie de 368 de euro, în timp ce preţul apartamentelor cu trei camere a crescut cu 13 euro faţă de luna februarie, având în martie o valoare medie de 531 de euro.
Similar cu garsonierele, din baza de date AnunturiParticulari, reiese că diferenţa de preţ, în funcţie de zonă, este uimitoare şi pe acest segment, unde, în zonele centrale se găsesc preţuri aproape duble faţă de cele din zonele semi-centrale. Dacă în Pantelimon, Rahova sau Berceni, preţul de pornire al unui apartament cu două camere variază între 150 şi 200 de euro, în Piaţa Unirii, Universitate şi Alba Iulia, preţul acestora porneşte de la un minim de 350 de euro. El poate ajunge chiar până la 1.300 de euro pentru un apartament de lux situat pe bulevardul Decebal, în timp ce preţul maxim al zonei Militari, tot pentru un apartament cu două camere, nu depăşeşete 400 de euro indiferent de dotări.
Oferte puţine de patru camere
Preţul apartamentelor cu patru camere este singurul care a fost redus cu o proporţie de 4,08% faţă de luna precedentă, proprietarii solicitând pentru acest tip de imobil un preţ mediu de închiriere de 783 de euro.
„Dacă în Drumul Taberei şi Militari, preţurile acestora variază între 350 şi 450 de euro, observăm o reducere considerabilă a numărului de oferte de apartamente cu patru camere în zonele centrale“, se arată în analiză.
Oferte în creştere
În luna martie, au fost scoase la închiriere 2.519 apartamente, în timp ce anul trecut s-au înregistrat 2.917 oferte. Totuşi, piaţa este supra-saturată, numărul ofertelor fiind cu mult peste ofertele anilor anteriori crizei. În 2008 se înregistrau 1.875 oferte, iar în 2007 doar 1.454.
„Dacă facem o analiză a pieţei doar în funcţie de numărul de oferte şi comparăm anul 2010 cu anii precedenţi, putem spune că preţurile au toate motivele să mai scadă, dar nu atât de mult ca în 2009. Dacă analizăm şi graficul ce reprezintă variaţia chiriilor, atunci ne putem aştepta ca după scăderile continue şi accelerate din ultimii doi ani şi după şase luni de echilibru să urmeze o pantă moderat ascendendă“, susţin autorii raportului de piaţă.