Numărul recrutărilor pentru posturi de middle și top management ar putea să crească

Sursă: Dreamstime

În următoarele 3-6 luni, la nivelul companiilor active din România, numărul recrutărilor pentru posturi de middle și top management ar putea să crească, ca mecanism de adaptare al mediului de business la evoluțiile recente macroeconomice și geopolitice, relevă o analiză a companiei de soluții de resurse umane K2S – Key2Success.

Companiile își regândesc strategiile de business. Productivitatea angajaților va fi optimizată

Deși potrivit datelor Registrului Comerțului, la nivel național, în primele 3 luni din 2022 și-au suspendat activitatea 3.801 companii romanești (cu aproape 19% mai multe fata de aceeași perioadă a anului trecut), această etapă este firească și va fi urmată de o perioadă care va aduce idei noi de afaceri, extinderi ale business-urilor existente pe noi piețe sau lansări de noi divizii. Recent, BERD – Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a ajustat estimările privind evoluția economică a României în 2022 și în 2023, astfel încât ritmul de creștere previzionat a scăzut cu 0,3% pentru 2022, respectiv 1,2% pentru 2023, conform ultimului raport BERD. Dezvoltările din domeniul energiei regenerabile și Legea Offshore pot dinamiza de asemenea recrutările din Energie și domeniile conexe, potrivit specialiștilor K2S.

„Volumul de recrutare pentru roluri de middle și top management a crescut în ultimele 2 luni și credem că se va menține pe un trend ascendent, cel puțin pentru următoarea jumătate din an. De asemenea, companiile cauta soluții pentru optimizarea productivității angajaților – fie printr-un management mai bun al resurselor umane, fie prin soluții de recompensare a angajaților competitivi. Acestea reprezinta o forma de adaptare a business-ului la transformarea sistemica la care asistăm cu toții,” declară Valentin Dima, Consultant Senior în cadrul K2S – Key2Success.

În unele sectoare au fost înregistrate deja creșteri salariale

În unele sectoare (precum cel de retail) au fost înregistrate deja creșteri salariale, pentru a stimula productivitatea angajaților. De asemenea, mecanismele periodice de ajustare a remunerațiilor din cadrul companiilor din România ar putea fi accesate la intervale mai scurte decât de obicei (respectiv anual sau o data la doi ani), considera specialiștii K2S.

Cum s-a transformat mediul de business în ultimii 2 ani și ce urmează?

  • Au fost create noi linii de business care au crescut rapid, iar acum companiile au nevoie de resurse umane adecvate, pentru a continua dezvoltarea.
  • Modelele de business au suferit schimbări, în context pandemic și/sau post pandemic, necesitând competente noi, neexistente anterior în companiile respective.
  • Industria energetica cunoaște o efervescenta ridicata după câțiva ani de stagnare. În alte industrii, unele companii care au intrat pe piața din România în perioada 2019-2021 au stopat dezvoltarea, astfel încât acum sunt disponibile oferte de angajare care pot recupera decalajul acestor 2 ani.

Nu în ultimul rand, o tendință majoră în rândul companiilor este focusul asupra bunăstării angajaților, care se va accentua în a doua jumătate a anului 2022, notează specialiștii K2S. În majoritatea companiilor, activitățile se desfășoară acum în format hibrid, iar o preocupare esențială a liderilor de companii va fi menținerea echilibrului emoțional și a stării de bine a angajaților.