Un număr de 417 persoane erau cazate marţi dimineaţă în taberele mobile amplasate pentru refugiaţii din Ucraina în Siret şi Rădăuţi, precum şi în sălile de sport şi de clasă amenajate cu aceeaşi destinaţie în Rădăuţi, Milişăuţi, Siret, Dumbrăveni şi Suceava, iar alte 8.316 au plecat spre alte locuri de cazare temporară sau continuă tranzitul spre alte destinaţii, a informat Prefectura Suceava.

Număr mare de refugiați la punctul de trecere a frontierei

Potrivit Prefecturii Suceava, capacitatea totală de cazare a refugiaţilor este în prezent de 1.977 de locuri şi, de la debutul conflictului şi până în prezent, prin taberele de cazare temporară au intrat, de la operaţionalizare, 8.733 de persoane, la această dată fiind 1.560 locuri disponibile.

Traficul la intrarea în ţară prin Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Siret se menţine ridicat, cele mai multe persoane fiind cetăţeni ucraineni.

Purtătorul de cuvânt al Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (STPF) Suceava, Ilie Poroch Seriţan, a informat că, prin PTF Siret, în data de 7 martie, în intervalul orar 00,00 – 24,00, a intrat în ţară un număr de 7.556 de persoane, dintre care 6.409 cetăţeni ucraineni.

„Toate instituţiile implicate în gestionarea acestei situaţii sunt în legătură permanentă şi desfăşoară activităţi în mod integrat, pentru ca cetăţenii care se refugiază din faţa războiului să treacă mai uşor prin aceste momente”, precizează Prefectura Suceava.

Facilități fiscale pentru a încuraja acțiunile umanitare pentru refugiați

Amintim că, Guvernul a aprobat o serie de facilităţi fiscale pentru reprezentanţii societăţii civile şi ai mediului de afaceri pentru a încuraja acţiunile umanitare desfăşurate în beneficiul refugiaţilor din Ucraina, a declarat, luni, la Palatul Victoria, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

„Există o serie de facilităţi gândite pentru societatea civilă, pentru toţi cei care au înţeles în această perioadă să se implice alături de autorităţi pentru a sprijini zecile de mii de refugiaţi ucraineni care au ales să rămână, până acum, pe teritoriul României.

Ca atare, printre măsurile aprobate astăzi de Guvern se numără şi cele care vor putea încuraja donaţiile umanitare în beneficiul semenilor noştri care sunt afectaţi de agresiunea militară. Astfel, va fi creată posibilitatea de a oferi donaţii, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, atât persoanelor fizice, cât şi persoanelor juridice.

Aceste donaţii în bani se vor deduce integral din rezultatul fiscal, în cazul plătitorilor de impozit pe profit, iar în cazul plătitorilor de impozit pe venit, microîntreprinderi, se va scădea integral din baza impozabilă”, a explicat Dan Cărbunaru.

Măsurile au fost adoptate luni printr-o Ordonanţă de urgență

El a adăugat că a fost instituit un regim fiscal special şi pentru bunurile şi serviciile acordate UNICEF şi altor organizaţii internaţionale.

„Vor avea un regim special fiscal. Astfel, se prevede o deductibilitate în limitele aplicabile în prezent cheltuielilor de sponsorizare, fără a exista obligaţia înscrierii entităţilor beneficiare în Registrul entităţilor sau unităţilor de cult pentru care se acordă deduceri fiscale”, a mai declarat Cărbunaru.

Măsurile anunţate se regăsesc într-o ordonanţă de urgenţă aprobată luni de Guvern.