Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a transmis că vineri, 25 februarie, până la ora cinci seara, aproape 9.000 de cetăţeni ucraineni au intrat în țara noastră, iar 36 dintre ei au solicitat azil în România.

„Astăzi (…), 36 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România ca urmare a conflictului din Ucraina. În total, de la începerea conflictului au fost înregistrate 40 de cereri de azil. Aceşti cetăţeni beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislaţia naţională.

Pe întreaga perioadă a procedurii, solicitanţii de azil pot beneficia de cazare în centrele Inspectoratului General de Imigrări, dacă doresc acest lucru, precum şi de măsuri de asistenţă materială, financiară, medicală, consiliere psihologică şi juridică de specialitate, acces la piaţa forţei de muncă şi activităţi de adaptare culturală. Complementar pot beneficia de suportul organizaţiilor internaţionale şi neguvernamentale care îşi desfăşoară activitatea în domeniul migraţiei”, a informat MAI.

În prezent, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale IGI este de 51,9%. În ceea ce priveşte traficul prin punctele de trecere a frontierei româno-ucraineană, MAI a explicat că vineri 45.376 de persoane, dintre care 8.942 cetăţeni ucraineni, au ajuns în România.

De altfel, 44.902 oameni, dintre care 4.617 cetăţeni ucraineni, au părăsit țara noastră. 14.216 mijloace de transport au trecut frontiera pe sensul de intrare şi 12.770 pe sensul de ieşire.

Numărul refugiaților ucraineni s-a triplat! Oamenii sunt disperațin să ajungă în România

În doar 12 ore, numărul refugiaţilor de război, găzduiţi pe malul românesc al Dunării, s-a triplat, conform informațiilor transmise de primarul oraşului Isaccea, Anastase Moraru, relatează Agerpres. În dimineața zilei de vineri, 25 februarie, în centrul pentru refugiaţi din Isaccea erau doar 15 persoane, dar seara erau deja 50 de oameni acolo.

„Avem zece persoane cazate la două familii, cinci persoane sunt la Primărie, 15 sunt la Centrul de primire, iar circa 20 de persoane vor fi cazate la Protoeria din Niculiţel”, a explicat Anastase Moraru. Conform spuselor sale, circa 1.400 de cetățeni ucraineni au trecut Dunărea cu bacul joi şi vineri la Isaccea.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Horia Teodorescu, a spus că a propus înfiinţarea unui cort special în care persoane vorbitoare de ucraineană să-i îndrume pe refugiaţii de război.

„Acum, se discută amplasarea unui cort cu informaţii şi vorbitori de limbă ucraineană pentru a-i dirija pe refugiaţi. Le-am pus la dispoziţie maşini pentru a ajunge în hoteluri care au disponibilitate de paturi, în Tulcea, Isaccea, astfel încât oamenii să se simtă că sunt trataţi aşa cum trebuie la intrarea în România. Pe partea ucraineană, procesarea merge greu, iar acum ar fi o coadă de peste doi kilometri de maşini. Bacul nu a venit încărcat la capacitate, ceea ce denotă că procesarea merge greoi”, a explicat Horia Teodorescu.

Acesta a adăugat că, dacă va fi necesar, autorităţile locale sunt pregătite să aloce un bac suplimentar pentru a asigura transportul rapid pe apă al migranților ucraineni.

Românii îi așteaptă pe ucraineni cu mâncare caldă

În faţa punctului de frontieră, cetățenii ucraineni primesc gratis mâncare caldă.

„Am chemat gospodinele să prepare sandvişuri, supe, au venit oameni din Tulcea care adus mâncare caldă, pizza. Mâine (sâmbătă, n.red.), suntem organizate să facem ciorbă caldă. Blogeriţa Gina Bradea ne-a ajutat cu alimente. Pentru cei cazaţi, vor veni produse de igienă corporală, prosoape, pături”, a afirmat o membră a grupului de iniţiativă din Isaccea – Mihaela Dan.