Numărul românilor care vor investi până la finele anului în amenajarea locuinţelor prin placarea cu plăci ceramice va scădea cu aproximativ 3% comparativ cu 2009. Circa 84% din aceste locuinţe vor fi reamenajate, conform estimărilor producătorului austriac de plăci ceramice Lasselsberger.

Astfel, aproximativ 420.000 de locuinţe vor fi amenajate în 2010, comparativ cu anul trecut când numărul acestora a ajuns la 432.000.

„Scăderea din acest an a numărului de locuinţe amenajate prin placarea cu plăci ceramice este determinată de diminuarea numărului de proiecte rezidenţiale şi nonrezidenţiale dar şi de situaţia economică dificilă. Această tendinţă va duce până la finele anului şi la o scădere accentuată a amenajărilor de locuinţe noi”, a declarat Eduard Măcărescu, directorul comercial al companiei.

Acesta a subliniat că numărul construcţiilor noi placate cu plăci ceramice va scădea în acest an cu aproximativ 15% comparativ cu 2009, în timp ce numărul celor reamenajate se va menţine la nivelul anului trecut.

Potrivit oficialului companiei, ţinându-se cont de estimarea privind volumul de plăci ceramice achiziţionate până la finele anului, aproximativ 16% din totalul locuinţelor care vor fi placate sunt amenajate pentru prima dată, în timp ce 84% vor fi reamenajate.

Gresie şi faianţă pentru baie

Conform datelor celui mai mare producător local de plăci ceramice, din totalul de 420.000 de locuinţe care vor fi amenajate în acest an cu plăci ceramice, 67% sunt situate în zone urbane, în timp ce restul de 33% se găsesc în zone rurale.

În ceea ce priveşte utilizarea plăcilor ceramice achiziţionate în prima parte a acestui an, oficialul Lasselsberger subliniază că 70% din volumul de gresie şi fainaţă va fi folosit pentru amenajarea băilor, în timp ce 30% pentru amenajarea bucătăriilor.

„În medie se folosesc pentru placarea băii aproximativ 5 mp de gresie şi 15 mp de faianţă. Pentru bucătărie însă sunt necesari aproximativ 8 mp de gresie şi 12 mp de faianţă iar holul poate fi placat cu aproximativ 6 mp de gresie”, a mai spus Eduard Măcărescu.

Acesta a mai adăugat că în acest an piaţa de profil din România va ajunge la o valoare de aproximativ 100 milioane de euro, în scădere cu 10% comparativ cu 2009, şi un volum de maxim 23 de milioane de metri pătraţi.