"În 2015, 27.000 de credite în franci elveţieni au fost renegociate cu succes între clienţi şi bănci. Asta înseamnă o treime din stocul de credite în franci (conversie plus alte metode de restructurare/reeşalonare -n.r.). Însă considerăm că soluţii generaliste, care îşi propun să intervină în contractele de credit în mod retroactiv, afectează stabilitate şi predictibilitatea", a declarat viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea.
Potrivit raportului, scăderea numărului debitorilor cu credite în CHF a fost determinată de conversia din franci a acestor tipuri de credite (circa 17.400), ajungerea la scadenţă sau cesionarea unor portofolii de credite în CHF (scăderea menţionată ar fi fost mai pronunţată dacă unele bănci nu ar fi răscumpărat credite în CHF cesionate în trecut -circa 12.000), soluţionarea unui număr important de solicitări de restructurare primite de instituţiile de credit de la clienţi (peste 11.500).
În plus, conform raportului ponderea acestor credite în PIB a scăzut de la 1,4% la 1,1%, în 2015, iar contribuţia lor în totalul creditului neguvernamental este redusă şi în scădere (3,4%, respectiv 7,7 miliarde de lei în decembrie 2015).
SURSA: Agerpres