ANIS și Facultatea de Automatică și Calculatoare din Universitatea POLITEHNICA din Bucureşti susțin găsirea soluţiilor sustenabile pentru obținerea rezultatelor scontate.
“Dacă ne raportăm la nevoia de specialiști în piață, rezultă că avem nevoie de o creștere a numărului de locuri de școlarizare la nivel național cu cel puțin 50%. Nevoia de specialiști trebuie însă calibrată în funcție de gradele de specializare. Spre exemplu, absolvenții de licenţă şi masterat din facultățile cu profil informatic vor fi cel mai probabil recrutați de companiile de software și departamentele IT din companiile mari care oferă poziții specializate. Cererea suplimentară, care include poziții cu specializare medie, poate fi acoperită inclusiv prin reconversie profesională și atragerea în domeniul IT a absolvenților din alte facultăți prin cursuri accelerate cu certificare internațională”, spune Andrei Pitiș, Președintele ANIS.
Provocarea pentru universități este să susțină creșterea accelerată a cifrelor de școlarizare în domeniul Calculatoare şi Tehnologia Informaţiei, şi acest lucru este facilitat de o colaborare strânsă cu ANIS (Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii IT) și companiile din industria de software pentru dezvoltarea de programe comune.
„În momentul de față, companiile din industria de software din România atrag studenți pentru numeroasele programe de internship. Având o bază teoretică și făcând practică încă din facultate, aceștia vor putea deveni specialiști sau antreprenori în doar câțiva ani de la terminarea studiilor”, adaugă Andrei Pitiș, Președintele ANIS.
Participarea la cursurile extracurriculare, la programe de tip „școala de vară” sau interacțiunea directă cu activitățile din companii sunt doar câteva modalități de bază la care studenții și chiar elevii de liceu trebuie să aibă acces. Astfel, cei care sunt atrași de software, programare, creare de produs sau chiar antreprenoriat în acest domeniu pot să își dezvolte abilitățile care, mai târziu, să îi transforme în specialiști.
Implicarea companiilor în procesul educațional, dincolo de programele de practică, este însă esențială. Universitățile îndeamnă mediul privat să creeze un fond prin care să susțină tineri valoroși cu posibilități financiare reduse și care, deși sunt admiși la facultate, refuză să intre pe locurile cu taxă din acest motiv.
“Referindu-ne la Facultatea de Automatică şi Calculatoare din UPB, vorbim de tineri cu medie de admitere la facultate de peste 9,5. Sunt talente care nu trebuie irosite. Ne-am dori ca firmele să se solidarizeze și să ne ajute să creștem împreună acești tineri, bineînțeles în beneficiul industriei de software în cele din urmă”, spune Adina Magda Florea, Decan al Facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Politehnica București.
Astfel, cu susținere de către cei trei factori (companii, studenți, sistemul educațional), piața de specialiști IT din România poate și trebuie să atingă minimum 300.000 oameni până în anul 2020.