Numărul transferurilor de bani creşte, suma scade

Muncitorii români din străinătate îşi schimbă obiceiurile în vremuri de criză: suma medie trimisă acasă s-a redus cu 10%, dar numărul transferurilor rapide a crescut. La jumătate de an de la declanşarea crizei financiare, firmele de transfer rapid de bani constată că au avut aşteptări exagerat de pesimiste. Previziunile de scădere a veniturilor în primul trimestru din 2009 nu au fost confirmate de realitate. Fie că au renunţat la serviciile şoferilor de autocar, transporta

Muncitorii români din străinătate îşi schimbă obiceiurile în vremuri de criză: suma medie trimisă acasă s-a redus cu 10%, dar numărul transferurilor rapide a crescut.

La jumătate de an de la declanşarea crizei financiare, firmele de transfer rapid de bani constată că au avut aşteptări exagerat de pesimiste. Previziunile de scădere a veniturilor în primul trimestru din 2009 nu au fost confirmate de realitate. Fie că au renunţat la serviciile şoferilor de autocar, transportatori folosiţi frecvent pentru a trimite bani celor de acasă, reorientându-se către metode mai sigure, fie că au primit solicitări mai dese de la familie de a trimite ajutor, muncitorii români din străinătate au făcut transferuri rapide de bani mai numeroase decât anul trecut.

Frecvenţa crescută a plăţilor a compensat astfel, în mare parte, diminuarea sumelor trimise. „Chiar dacă se constată o micşorare a veniturilor la nivel global, efectul scăderilor vine mai mult din deprecierea monedelor. Fără acesta, creşterea la nivelul veniturilor este zero“, spune Alexandru Bădulescu, contry manager Western Union pentru România şi Bulgaria.

În medie, scăderile de venit au fost  în jur de 5%, dar numărul trimiterilor de bani a crescut în această perioadă cu circa 7%, la nivel global. Suma medie trimisă la un singur transfer s-a redus însă cu 10%. Dacă un român trimitea, în prima parte a anului trecut, în jur de 250 de euro pe lună, remiterile acestuia au coborât acum la 220 de euro.

Diferenţe între sumele transferate

Transferuri rapide de bani se realizează însă şi din România către alte ţări: românii care trimit bani în străinătate altor români sau emigranţi străini care muncesc în România şi trimit bani în ţările de origine. Deşi sunt mai puţin numeroase decât transferurile din străinătate către România, în cazul acestora suma medie transferată lunar este mult mai mare (aproape dublă): 500 de euro.

Diferenţa este parţial explicată prin numărul mult mai mare al românilor care muncesc în străinătate decât al străinilor cale lucrează în România. Astfel, în străinătate se află 2-2,5 milioane de români (muncitori şi membri ai familiilor acestora), în timp ce numărul străinilor veniţi la muncă în ţara noastră era de circa 208.000, la nivelul anului trecut. Situaţia pe naţionalităţi arată că cele mai numeroase transferuri din România către străinătate sunt făcute de cetăţeni ai Republicii Moldova, ucrainieni, sârbi şi cetăţeni ai Federaţiei Ruse.

Transferuri mai ieftine pe card

Pentru familiile românilor plecaţi la lucru în străinătate a lansat un serviciu special şi Poşta Română: cardul cashplus. Acesta permite emiterea unui card suplimentar, pe care îl poate deţine un membru al familiei aflat în străinătate.

Cardul poate fi încărcat în ţară fără ­niciun cost suplimentar, dar pentru retragerea de numerar comisioanele sunt foarte ridicate: ajung şi la 2,95% din suma retrasă sau cheltuită prin plata cu cardul la comercianţi în străinătate.

Astfel, pentru o tranzacţie de 100 de euro, clientul trebuie să suporte comisioane de aproape trei euro. Chiar şi la acest nivel al comisioanelor transferurile prin card rămân mai ieftine decât cele rapide. Pentru aceeaşi sumă de 100 de euro trimisă din Italia, cel mai ieftin serviciu de transfer rapid percepe un comision de patru euro.

Este interesant că avem trimiteri din România în mai multe ţări (170), decât ţări din care avem remiteri către România (160).
Alexandru Bădulescu, country manager Western Union

Costuri transfer de 100 euro

4,00 euro pentru sume între 50 şi 100 euro, din Italia în România – VALUTRANS
4,57 euro pentru sume până în 100 euro, din Spania către România – EUROGIRO
7,9 euro pentru sume sub 100 de euro, din Spania în România – MONEYGRAM
8 euro pentru sume de 50-100 euro, Italia – România (în 12 ore) – WESTERN UNION
14,50 euro pentru sume de 65-100 euro, Italia-România (imediat)-WESTERN UNION.