După doi ani de pandemie și restricții, turismul din România își revine treptat. Ultimele date publicate de Ministerul Turismului arată că numărul turiștilor care au vizitat țara noastră în 2022 a crescut cu 25,5%.
Turismul din România își revine treptat. Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a publicat cele mai recente date în acest sens. Sursa citată arată că în primele 7 luni ale anului în curs, numărul turiștilor care au vizitat România a fost de peste 5,9 milioane de persoane, adică în creștere cu 25,5% față de perioada similară din 2021.
Este vorba despre un număr total de 5.907.100 de turiști au ales să își petreacă vacanțele în România, față de 4.707.900 în perioada similară a anului trecut.
O reacție în acest sens a venit și de la Constantin-Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului și Turismului. Potrivit acestuia, s-a constatat o revitalizare a turismului românesc, în ciuda crizelor actuale.
Totodată, el a amintit și de faptul că 15.000 de operatori au primit compensații de sute de milioane de euro pentru restricțiile impuse de pandemie, bani care au ajutat la repornirea activităților.
Turismul românesc își revine după pandemie
„Datele statistice din primele șapte luni ale anului ne arată că turismul românesc este în plin proces de revitalizare, în ciuda crizelor suprapuse prin care trece! Acest lucru se datorează într-o mare măsură voucherelor de vacanță, reintroduse în circuit prin ordonanța de urgență adoptată la sfârșitul anului trecut și care, pe lângă contribuția la refacerea capacității de muncă a angajaților, reprezintă o infuzie de 252 milioane euro în industrie.
Atenția acordată turismului, acum domeniu strategic pentru economia națională, nu s-a oprit aici. 15.000 de operatori au primit compensații în valoare de 800 milioane de euro pentru restricțiile impuse de pandemie, bani care au ajutat la repornirea motoarelor”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului și Turismului.
Totodată, ministrul a mai punctat și că a fost demarată eliminarea concurenței neloiale, prin clasficarea apartamentelor deținute de persoanele fizice. „Toate aceste demersuri, precum și alte inițiative, sunt rezultatul colaborării dintre minister, UAT-uri și mediul de afaceri, parteneriat care și-a adus un aport semnificativ în creșterea de 25,5% a turismului autohton, față de cifrele înregistrate anul trecut”, a precizat Cadariu.
Cei mai mulți turiști străini sunt din Israel, Germania, dar și Italia
Menționăm faptul că, potrivit datelor centralizate de Ministerul Turismului, în perioada ianuarie-iulie 2022, sosirile turiștilor români au reprezentat 86,3%, adică 5.097.600 de persoane. De cealaltă parte, sosirile turiștilor străini au înregistrat un procent de 13,7%, respectiv 809.500 de persoane.
În structurile de cazare au fost înregistrate 12.445.600 de înnoptări, în creștere cu 21,5%. În ceea ce privește durata medie a şederii, aceasta a fost de 2,1 zile pentru români şi de 2,2 zile pentru străini. Cei mai mulți vizitatori străini care au ales România sunt din Italia, Germania, dar și din Israel, mai arată sursa citată.
„În ceea ce privește egalarea cifrelor din anul de referință 2019, prognoza Organizației Mondiale a Turismului ne arată că după pandemia COVID-19 industria își poate reveni total până în 2023-2024, însă luând în calcul situația actuală din energie și războiul de la graniță, realitatea este că ne putem raporta abia la anul 2026”, a completat ministrul.