Numărul ucrainienilor care intră ilegal în România, în creștere

Cele mai multe sancţiuni, reprezentând 62% din total, au fost aplicate la graniţa cu Republica Moldova. De asemenea, s-a înregistrat o creştere semnificativă a numărului de cetăţeni ucraineni care au încercat să intre ilegal în România, mulţi dintre aceştia solicitând ulterior protecţie temporară sau azil.

Poliţia de Frontieră a prezentat, duminică, un raport privind activitatea din primele opt luni ale anului. În acest interval, peste 40 de milioane de persoane au trecut graniţa, dintre care aproximativ 28 de milioane au fost cetăţeni ai Uniunii Europene, iar 12 milioane cetăţeni din afara UE.

Cea mai aglomerată graniță a fost cea cu Ungaria, unde au trecut peste 12 milioane de persoane, urmată de granița cu Bulgaria, cu un trafic de peste 6,85 milioane de persoane. În aceeași perioadă, aproximativ 12,15 milioane de mijloace de transport au traversat punctele de frontieră, dintre care 6,8 milioane autoturisme, 4 milioane camioane, 1 milion microbuze și 200.000 alte vehicule.

Între ianuarie și august, polițiștii de frontieră au constatat aproximativ 26.800 de infracțiuni și contravenții, incluzând peste 11.700 infracțiuni și 15.100 contravenții comise atât de cetățeni români, cât și străini. Cele mai frecvente infracțiuni au fost legate de migrația ilegală (peste 8.000 de cazuri), urmate de falsuri și încălcări ale regimului circulației.

Au fost aplicate sancțiuni contravenționale pentru mai mult de 15.000 de persoane, cu o valoare totală a amenzilor de 11,5 milioane de lei, majoritatea la frontiera cu Republica Moldova (62% din total). De asemenea, peste 2.800 de cetățeni străini au fost descoperiți încercând să treacă ilegal frontiera.

”În primele opt luni ale anului 2024, în urma acţiunilor de supraveghere şi control ale frontierei de stat, poliţiştii de frontieră au depistat în zona de competenţă 2.837 cetăţeni străini care au încercat să treacă ilegal frontiera de stat, din care 980 pe sensul de intrare în ţară şi 1.857 pe sensul de ieşire din ţară.De asemenea, în acest an, din cauza contextului din ţara vecină şi a schimbării legislaţiei privind vârsta de înrolare în armată, se remarcă şi creşterea considerabilă a numărului cetăţenilor ucraineni care au încercat să intre ilegal în România (aproximativ 9.500), deveniţi ulterior solicitanţi de protecţie temporară sau azil în ţara noastră”, au transmis poliţiştii de frontieră.

Au fost alocate echipamente noi

Autoritățile au menționat că pentru a gestiona mai eficient migrația ilegală, au fost alocate echipamente noi, au crescut numărul patrulelor și a echipamentelor de supraveghere la granițele cu Serbia, Bulgaria și Ungaria, iar misiunile aeriene și cele desfășurate în sistem integrat cu alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne au fost intensificate.

În perioada ianuarie – august, polițiștii de frontieră au confiscat 1.750.000 de pachete de țigări, cu o valoare de peste 35.200.000 lei, 6,3 tone de tutun și o tonă de tutun pentru narghilea.

Pe linia protecției drepturilor de proprietate intelectuală, în aceeași perioadă, au fost constatate 372 de infracțiuni. Polițiștii de frontieră, singuri sau în colaborare cu lucrătorii vamali, au confiscat 207.000 articole de îmbrăcăminte și lenjerie, 8.000 de jucării, 97.400 produse cosmetice și de parfumerie, 80.300 perechi de încălțăminte, precum și articole de marochinărie și ochelari de soare contrafăcuți.

De asemenea, în primele opt luni ale anului, polițiștii de frontieră au descoperit și confiscat 245 kilograme de cannabis, 40 kilograme de amfetamină, un kilogram de cocaină, 29 kilograme de precursori, 600.000 de produse psihotrope și 1.180 alte tipuri de stupefiante.

Pe lângă acestea, au fost recuperate 222 de vehicule semnalate ca furate din diverse țări ale Uniunii Europene, dintre care 179 autoturisme, 14 camioane, 20 microbuze, 4 motociclete și 5 remorci. Persoanele implicate proveneau din țări precum Bulgaria, Croația, Grecia, Moldova, Serbia, Polonia, România, Turcia, Ungaria și Ucraina.

Poliția de frontieră a acționat și împotriva braconajului piscicol, constatând 336 infracțiuni în acest domeniu și aplicând 781 contravenții, cu o valoare totală de 365.200 lei. În urma acestor acțiuni, au fost confiscate 25 ambarcațiuni, 13 motoare de barcă, peste 19.500 metri de plase de pescuit, 209 unelte de pescuit și aproximativ 3,5 tone de pește.