Fiscalitatea excesivă şi lipsa unui sprijin din partea statului vor duce la închiderea altor publicaţii la nivel naţional, anunţă Federaţia Română a Jurnaliştilor Mediasind şi Patronatul Presei din România Romedia (PPR Romedia). Cele două organizaţii consideră că prin introducerea CAS-ului pentru drepturile de autor şi convenţiile civile se urmăreşte îngrădirea excesivă a libertăţii presei.

„Am primit semnale extrem de îngrijorătoare din partea trusturilor de presă din România. Sunt semnale foarte grave şi din partea publicului. Se pare că se pune la cale un atentat împotriva libertăţii presei, prin mijloace economice. Orice guvern ştie că atunci când constrângi economic o activitate de presă, ai constrâns-o şi editorial”, a explicat Teodor Vasiliu, preşedintele PPR Romedia.

UGIR: peste jumătate de milion de oameni afectaţi de CAS-ul pe drepturile de autor

Ioan Cezar Corâci, preşedintele Uniunii Generale a Industriaşilor din România, este de părere că rezolvarea deficitului fondului de pensii prin introducerea CAS-ului pe drepturile de autor şi pe convenţiile civile riscă să distrugă domenii întregi de activitate, printre care şi mass-media. Totodată, Corâci susţine că circa 550.000 de persoane vor fi afectate de introducerea CAS-ului pe drepturile de autor şi convenţiile civile.

Urmează 4.000 de disponibilizări în mass-media!

Peste 50 de publicaţii au fost închise şi peste 1.500 de jurnalişti au fost disponibilizaţi până în prezent, a spus Cristian Godinac. „Cel puţin 50 de publicaţii se vor închide în următoarele luni dacă Guvernul nu va lua urgent măsuri de sprijinire a industriei de media”, a declarat preşedintele FRJ Mediasind, Cristian Godinac.

Totodată,Godinac susţine că alţi peste 4.000 de angajaţi din mass-media vor fi disponibilizaţi. În acest context, Mediasind şi Romedia intenţionează să recurgă la măsuri de protest, precum şi la pichetarea Guvernului. „Interesul clasei politice este să aibă o presă cuminte şi nu o presă liberă, prentru că altfel nu se explică de ce nu se acordă aceste facilităţi fiscale, fireşti în orice stat democratic”, a declarat pentru capital.ro Cristian Godinac.

Nici organizaţiile internaţionale de presă nu sunt de acord cu măsurile adoptate de statul român. „Aidan White, secretarul general al Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor, a venit în Bucureşti şi a tras un semnal de alarmă, a solicitat guvernului să dea dovadă de responsabilitate şi să sprijine mass-media din România, deoarece ceea ce se întâmplă în România denotă o gravă lipsă de preocupare din partea guvernanţilor asupra libertăţii de exprimare. Ni s-a promis că vor face toate demersurile la Comisia Europeană pentru a sprijini revendicările mass-mediei româneşti”, a completat Godinac.