Începând de vinerea viitoare, investitorii vor avea o nouă opţiune în rândul emitenţilor la Bursă. Producătorul de betoane Pomponio din Alba Iulia îşi lansează oferta publică pe 9 mai. Subscrierile vor putea fi făcute până pe 22 mai. Vor fi scoase la vânzare 14.616.700 de acţiuni cu o valoare nominală de 0,1 lei, la un preţ de 3,25 de lei pe titlu. Acţiunile nou emise ce urmează a fi tranzacţionate pe bursă reprezintă 25% din capitalul firmei. Listarea prod
Începând de vinerea viitoare, investitorii vor avea o nouă opţiune în rândul emitenţilor la Bursă. Producătorul de betoane Pomponio din Alba Iulia îşi lansează oferta publică pe 9 mai.
Subscrierile vor putea fi făcute până pe 22 mai. Vor fi scoase la vânzare 14.616.700 de acţiuni cu o valoare nominală de 0,1 lei, la un preţ de 3,25 de lei pe titlu. Acţiunile nou emise ce urmează a fi tranzacţionate pe bursă reprezintă 25% din capitalul firmei.
Listarea producătorului de betoane vine la nici o lună de zile de la finalizarea ofertei publice a Teraplast. Oferta celei din urmă a fost subscrisă la limită, abia în ultima zi – 17 aprilie. De altfel, şi Pomponio a anunţat în prima parte a lui aprilie că va amâna listarea din cauza condiţiilor nefavorabile de pe piaţă, însă, până la urmă, a fost vorba de doar patru zile de întârziere. Oferta va fi intermediată de Eurobank EFG Securities şi va avea două componente: una adresată investorilor mici, şi una adresată investitorilor mari, dispuşi să subscrie peste 350.000 de lei.
Contextul internaţional de pe pieţele financiare poate constitui un punct slab al ofertei – atmosfera de la BVB fiind caracterizată în ultimele luni de o lichiditate redusă şi de scăderi aproape generalizate ale cotaţiilor. Însă, domeniul de activitate al emitentului – cel al construcţiilor – şi creşterea spectaculoasă din ultimii ani sunt puncte care pot atrage atenţia investitorilor. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, sectorul construcţiilor a fost, anul trecut, motorul economiei româneşti, cu o creştere de peste 30%, faţă de o medie pe ansamblul economiei de 6%. Compania estimează pentru 2007 o creştere a cifrei de afaceri cu 80%, până la 82 de milioane de lei, peste media pieţei. Informaţiile financiare disponibile în prospect sunt însă cele din prima jumătate a anului 2007: o cifră de afaceri de 38,8 milioane de lei şi un profit semestrial de aproape 3,4 milioane de lei. În 2005, afacerile Pomponio au scăzut faţă de 2004: cifra de afaceri, cu 40%, iar profitul, cu peste 75%, pentru ca apoi să înregistreze creşteri spectaculoase.
Bursa de la Bucureşti a fost criticată frecvent pentru faptul că nu oferă investitorilor prea multe posibilităţi de a alege între titlurile cotate. De la începutul anului, numărul firmelor ale căror acţiuni pot fi cumpărate pe bursă a crescut: cu încă 5. Pe lista de listări reuşite au mai intrat Transgaz şi Erste Bank (prin tehnica de passporting a titlurilor cotate la Viena) şi fondul de investiţii STK. Au mai lansat oferte publice, la categoria a treia, Virola Independenţa Sibiu şi Casa Alba Independenţa Sibiu.
Subscrieri
12 mil. de euro este valoarea minimă a subscrierilor la care se aşteaptă acţionarul majoritar al Pomponio, italianul Luca Anversa
Capital – Editia nr. 18, data 7 mai 2008