Ion Țiriac este cunoscut ca drept unul dintre cei mai bogați români. Însă, puțini oameni știu cum îl cheamă în buletin pe fostul tenismen.
Cum îl cheamă, de fapt, pe Ion Țiriac? Nu este trecut „Ion” în acte
Miliardarul a dezvăluit într-un interviu care este numele său din buletin. Acesta poartă prenumele tatălui său.
”În paşaport scrie Ioan, nu scrie Ion. Tatăl meu a fost Ioan şi atunci m-a făcut şi pe mine Ioan.
Am încercat la un moment dat să îmi schimb numele, să îmi pun Ion, dar trebuia să fac atâtea hârţoage încât am renunţat.
Ioan Ţiriac scrie în paşaport, născut în 1939, pe 9 mai, la Braşov”, a spus Ion Țiriac pentru TVR 2.
Legenda tenisului românesc are 84 de ani. El și-a început cariera de jucător de tenis la simplu în anii 1960, până când a trecut la dublu masculin și și-a unit forțele cu Ilie Năstase.
Ion Țiriac a fost un fost unul din cei mai buni jucători români de tenis în anii 1960 și 1970, iar alături de Ilie Năstase, bunul său prieten, a câștigat Openul Franței în 1970.
Omul politic care l-a ajutat pe Ion Țiriac
Ion Țiriac a declarat că un om politic important l-a ajutat în cariera sa. Este vorba despre Ioan Gheorghe Maurer, fostul premier al României Socialiste. Miliardarul a subliniat că îi este recunoscător pentru tot ceea ce a făcut pentru el.
”Pot să-mi exprim încă o dată public recunoștință în fața familiei Maurer (n.r. – Ioan Gheorghe Maurer, fost prim-ministru în epoca Ceaușescu). Cum la o vârstă foarte fragedă am început să joc tenis cu dumnealui, știa situația mea.
La un moment dat, m-am dus la cadre la Ministerul Tineretului şi Sportului şi mi-au spus: ‘Domnule, dumneata nu mai ai pașaportul’. Eu am reacționat: Sunteți nebuni?! Eu mâine trebuie să plec la Moscova, spuneți-le șefilor.
Cum să nu am eu pașaport, ce, am omorât pe cineva?!’ Maurer dăduse ordin să-mi ia paşaportul până nu termin liceul. Ei, în patru luni de zile am terminat și a IX-a şi a X-a şi Bacalaureatul. Și pe urma mi s-a spus: Uite paşaportul, dar ce facultate vrei să faci?”, a declarat Ion Țiriac în același interviu.
După căderea comunismului, în 1990, Ion Țiriac a crezut că e un moment prielnic să investească în capital în România și a fondat Banca Țiriac, care este prima bancă privată din țară.