În urmă cu un an, investitorii puteau „parca” în fonduri de piață monetară de tip cash cu un randament puțin peste 5%. În prezent, alternativele de numerar au un randament ușor mai mic, dar rămân aproape sau peste 4,5%, ceea ce reprezintă un randament tentant în schimbul lipsei de risc. Pe măsură ce ne îndreptăm spre un ciclu de reducere a ratelor dobânzilor, beneficiile de a sta deoparte vor scădea, iar investitorii vor trebui să își regândească strategia.
Numerarul nu mai este rege
Principalul avantaj pe care piețele monetare îl oferă investitorilor este accesul rapid la lichiditățile lor, urmat de un risc mai scăzut și apoi de un randament decent. Ultimele două pot fi găsite în titluri de trezorerie și obligațiuni. Rămânând la titluri de trezorerie pe termen scurt, investitorii își pot satisface în continuare nevoile de lichidități.
Cu toate acestea, principala provocare pe care o reprezintă o scadență mai scurtă este riscul de refinanțare, care apare atunci când se confruntă cu randamente mai puțin favorabile, odată ce trezoreria actuală ajunge la scadență.
Pentru investitorii care nu au nevoi imediate de lichidități, Malek recomandă un titlu la șase luni cu un randament de 4,5%, deoarece se așteaptă ca ratele să fie cu 75 de puncte de bază mai mici până atunci. În cazul în care apar nevoi de lichidități, investitorii ar putea fi capabili să vândă pentru un profit dacă ciclul de reducere al Fed este mai abrupt decât se aștepta.
Investitorii cu un apetit mai mare pentru risc care doresc să mențină un randament puțin peste 5% ar trebui să ia în considerare obligațiunile corporative cu grad de investiții, care au ratingul AAA până la BB.
Alternativele dolarului
Alternativele dolarului devin, de asemenea, mai puțin atractive din cauza inflației, a deficitului federal și a înarmării dolarului împotriva unor țări precum Rusia. David Miller, CIO la Catalyst Funds, sugerează că cea mai apropiată alternativă ar fi aurul, iar bani mulți se luptă pentru el. Cererea de aur din partea băncilor centrale a atins cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu în 2022 și 2023 și, deși a încetinit în 2024, în al doilea trimestru a crescut totuși cu 6% față de anul trecut.
Alternative la aur
Pentru investitorii care caută alternative la aur, aceștia pot cumpăra monede, lingouri și chiar ETF-uri pe aur. Bitcoin este o altă alternativă la care se uită investitorii mai predispuși la risc, deoarece a depășit 71 000 de dolari începând de marți, atingând aproape maximele sale istorice pe măsură ce cererea de acoperire crește, potrivit businessinsider