Redacţiile mai multor televiziuni şi posturi de radio au protestat vehement împotriva criticilor emise de Consiliul Superior al Audiovizualului (CSA) din Franţa cu privire la modul în care acestea au mediatizat atentatele din ianuarie de la Paris, jurnaliştii exprimându-şi îngrijorarea referitor la riscul unei cenzuri care nu va face decât să alimenteze zvonuri în reţelele sociale, informează AFP.
După ce a analizat 500 de ore de programe, CSA a adresat joi avertismente pentru 36 surse media, pentru faptul că acestea au dezvăluit în timpul transmisiilor lor în direct informaţii sensibile şi susceptibile, în opinia sa, de a pune în pericol viaţa ostaticilor. Avertismentele au fost însoţite de ameninţări cu amenzi şi cu alte sancţiuni în caz de recidivă.
"În nicio ţară democratică ce s-a confruntat cu situaţii similare, o instanţă a statului nu a mers atât de departe în dorinţa sa de a se erija într-un ghid tutelar", a denunţat sindicatul naţional al jurnaliştilor francezi, exprmându-şi îngrijorarea cu privire la "căluşul" care ar intenţiona să fie pus în "gura redacţiilor". Mai multe posturi de televiziune şi radio au denunţat într-un comunicat comun "obligarea la tăcere" din partea CSA, calificând reacţia acestuia drept "atentat la libertatea de a informa".
Consiliul şi-a exprimat de asemenea regretul că 13 mass-media au anunţat în direct, la 9 ianuarie, izbucnirea unor confruntări în nordul Franţei între forţele de ordine şi fraţii Kouachi, autorii măcelului din redacţia publicaţiei Charlie Hebdo cu două zile mai devreme, soldat cu 12 morţi. Potrivit CSA, aceste informaţii ar fi putut avea "consecinţe dramatice pentru ostaticii" reţinuţi în acel moment, în estul Parisului, de jihadistul Amedy Coulibaly, care a ucis patru oameni într-un magazin evreiesc.AGERPRES