Numire de ultim moment în Germania! A fost propus la conducerea Bundesbank. Olaf Scholz îl susține
Potrivit anunțului făcut pe Twitter de către ministrul de Finanţe Christian Lindner, este vorba despre Joachim Nagel.
„Având în vedere riscurile inflaţioniste, importanţa unei politici monetare orientate spre stabilitate este în creştere. Nagel este o persoană cu experienţă, care va asigura continuitatea Bundesbank”, a declarat ministrul german de Finanţe.
Anterior, publicaţia Handelsblatt anunţase că noul Guvern de la Berlin îl va propune pe Joachim Nagel pentru funcţia de preşedinte al Băncii Centrale din cea mai importantă economie europeană, înlocuindu-l pe Jens Weidmann care se va retrage la finalul anului.
Creşterea Germaniei va încetini probabil semnificativ în trimestrul patru din 2021 deoarece industria continuă să fie afectată de perturbările din lanţurile de aprovizionare, iar cererea pentru servicii este în declin, se arată în raportul lunar publicat recent de Banca Centrală a Germaniei.
Pe ansamblul acestui an, avansul PIB-ului Germaniei va fi probabil „semnificativ” sub nivelul de 3,7% previzionat în iunie, a avertizat Bundesbank. Perturbările din lanţurile de aprovizionare şi preţurile mai ridicate ale energiei vor duce la majorarea preţurilor de consum.
„Per ansamblu, rata inflaţiei va continua probabil să crească pentru moment, înainte de a scădea gradual în 2022”, a avertizat Bundesbank.
Ce se întâmplă în cea mai mare economie din Europa
Într-un comunicat de presă, șeful previziunilor la Ifo, Timo Wollmershäuser, a declarat că blocajele de aprovizionare și cel de-al patrulea val al pandemiei de coronavirus încetinesc economia Germaniei. De asemenea, acesta a mai spus că recuperarea puternică post-pandemie nu s-a materializat încă.
Ifo se așteaptă la o creștere în vara anului 2022, pe măsură ce valul patru al pandemiei va face mai puține infectări și blocajele de aprovizionare vor începe să se ușureze. Totuși, Ifo și-a redus previziunile pentru 2022 cu 1,4%, ajungând la 3,7%.
De asemenea, anunță Institutul de Cercetări Economice Ifo, inflația ar putea crește cu 3,1% în acest an și cu 3,3% anul viitor – depășind ținta Băncii Centrale Europene de 2%. În ceea ce privește prețurile de consum, acestea și-ar putea reveni de abia în 2023.
Previziunile Institutului de Cercetări Economice vine în contextul în care mai multe țări din lume se pregătesc deja pentru un posibil val de infectări cu varianta Omicron. Un noul val ar putea provoca mai multă presiune în ceea ce privește lanțurile globale de aprovizionare, în timp ce băncile centrale ar putea fi forțate să regândească planurile de retragere a sprijinului pentru economie.