Laurenţiu Baranga a fost numit în funcţia de preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor pentru un mandat de patru ani, printr-o hotărâre de guvern publicată, vineri, în Monitorul Oficial.
În cuprinsul hotărârii de guvern se constată şi încetarea valabilităţii mandatului de preşedinte al Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor al lui Daniel-Marius Stancu.
Ce este Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor
Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor este Unitatea de Informații Financiare a României (FIU) de tip administrativ, cu rol de lider în elaborarea, coordonarea și implementarea sistemului național de combatere a spălării banilor și finanțării terorismului.
Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor și-a început activitatea încă din anul 1999, funcționând că organ de specialitate cu personalitate juridică în subordinea Guvernului, care, în conformitate cu prevederile art. 26 alin (2) din Legea nr.656/2002 pentru prevenirea și sancționarea spălării banilor, precum și pentru instituirea unor măsuri de prevenire și combatere a finanțării actelor de terorism, republicată, are că obiect de activitate “[…] prevenirea și combaterea spălării banilor și a finanțării actelor de terorism, scop în care primește, analizează, prelucrează informații și sesizează, în condițiile art.8 alin (1), Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”, iar în situația în care se constată existența unor operațiuni suspecte de finanțare a unor acte de terorism sesizează de îndată și Serviciul Român de Informații.
Data alegerilor parlamentare, publicată tot vineri în Monitorul Oficial
Hotărârea de guvern a fost aprobată în şedinţa de joi seară a Executivului. Hotărârea privind stabilirea datei alegerilor parlamentare la 6 decembrie a fost publicată vineri în Monitorul Oficial.
”Data desfăşurării alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor se stabileşte în ziua de duminică, 6 decembrie 2020. Prezenta hotărâre intră în vigoare la data de 7 septembrie”, se arată în document, după cum transmite Agerpres.
Guvernul României a decis că alegerile parlamentare din acest an vor avea loc pe data de 6 decembrie. Executivul a adoptat o hotărâre în acest sens în şedinţa desfăşurată joi la Palatul Victoria.
“Alte două hotărâri de Guvern importante în ceea ce priveşte calendarul alegerilor pentru perioada următoare, aşa cum premierul ne-a anunţat în deschiderea şedinţei de Guvern – au fost propuse hotărârile de Guvern iniţiate de Autoritatea Electorală Permanentă şi Ministerul Afacerilor Interne pentru stabilirea datei alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2020, respectiv data de 6 decembrie 2020”, a fost mesajul transmis de şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, la finalul şedinţei de Guvern de joi.
Premierul Ludovic Orban spunea, joi, că Guvernul este obligat atât de Constituţie şi de Legea alegerilor parlamentare să stabilească data acestui scrutin.
„În conformitate cu legea, această decizie (cu privire la data alegerilor parlamentare – n.r.) trebuie adoptată cu minim 90 de zile înainte de data alegerilor, de asemenea trebuie să ţinem cont de prevederile constituţionale care pe de o parte spun când se încheie mandatul actualului Parlament, şi anume pe data de 21 decembrie, de asemenea, trebuie să ţinem cont în stabilirea datei de prevederea constituţională prin care preşedintele trebuie să convoace Parlamentul nou ales în termen de maximum 20 de zile de la data alegerilor. Coroborând toate aceste prevederi constituţionale şi legale rezultă clar că data alegerilor nu poate fi decât 6 decembrie”, a afirmat premierul Ludovic Orban, în şedinţa de Guvern.