Noul director al lnternational Finance Corporation (IFC), a fost anunțat joi, de către Grupul Băncii Mondiale. Potrivit surselor, noul director al instituției este un fost ministru de Finanțe din Senegal. Aceasta este o poziţie cheie în contextul eforturilor băncii de combatere a inegalităţii şi schimbărilor climatice, relatează Reuters.
Noul director al IFC, fost ministru în Senegal
Makhtar Diop, fost ministru al Economiei şi Finanţelor în Senegal, este în prezent vicepreşedinte pentru infrastructură la Banca Mondială, poziţie din care a supervizat operaţiunile băncii în domeniile energie, transporturi, dezvoltare digitală, dar şi în alte sectoare. De asemenea, Makhtar Diop a fost timp de şase ani vicepreşedinte al Băncii Mondiale pentru Africa, de unde a supervizat angajamente record de peste 70 de miliarde de dolari.
„Competenţele lui Makhtar la IFC vor ajuta Grupul Băncii Mondiale să îşi continue răspunsul rapid la criza globală şi să ajute la construirea unei reveniri verzi, reziliente şi inclusive”, a declarat preşedintele BM, David Malpass.
Makhtar Diop îl va înlocui pe Philippe Le Houerou, care a demisionat în luna septembrie 2020, după ce a ocupat timp de peste patru ani postul de director general al IFC.
IFC, organizaţie-soră a Băncii Mondiale şi membră a Grupului Băncii Mondiale, este cea mai mare instituţie globală de dezvoltare, concentrată pe sectorul privat din pieţele emergente. În anul fiscal 2019, IFC a investit peste 19 miliarde de dolari în societăţi private şi instituţii financiare din ţările aflate în curs de dezvoltare, valorificând capacităţile din sectorul privat pentru a contribui la eliminarea sărăciei extreme şi pentru a susţine prosperitatea comună.
Banca Mondială va majora la 14 miliarde de dolari finanţarea de urgenţă
Banca Mondială a anunţat marţi că va majora la 14 miliarde de dolari finanţarea de urgenţă aflată la dispoziţia statelor membre Banca Mondială a adăugat două miliarde de dolari la pachetul iniţial anunţat în 3 martie, pentru a diminua impactul economic, transmite Reuters, citată de agerpres.
International Financing Corp (IFC), divizie a Băncii Mondiale, va avea astfel la dispoziţie opt miliarde de dolari pentru a sprijini companiile private şi pe angajaţii lor afectaţi de epidemie, a anunţat instituţia financiară.
Se pare că cele mai multe fonduri vor fi folosite pentru continuarea finanţării comerţului, a capitalului de lucru şi a firmelor private care se confruntă cu dificultăţi din cauza întreruperii lanţului de aprovizionare. De asemenea, a precizat IFC, fondurile vor ajuta actualii clienţi din sectorul turismului, industrie şi alte domenii afectate de epidemie să-şi plătească facturile, iar companiile din sectorul sănătăţii vor putea face faţă cererii ridicate pentru servicii, echipamente şi medicamente.