Premierul Ludovic Orban a numit un nou vicepreşedinte al Autorităţii Competente de Reglementare a Operaţiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră (ACROPO), în persoana lui Răzvan Giuca. Acesta va deţine un mandat de 5 ani în conducerea Autorităţii.
„Începând cu data intrării în vigoare a prezentei decizii, domnul Răzvan Giuca se numeşte în funcţia de vicepreşedinte, cu rang de subsecretar de stat, al Autorităţii Competente de Reglementare a Operaţiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră, pentru o perioadă de 5 ani”, se arată în decizia publicată deja în Monitorul Oficial şi semnată de premierul Ludovic Orban.
ACROPO se organizează și funcționează ca organ de specialitate al administrației publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului și exercită atribuțiile prevăzute de Legea nr. 165/2016 privind siguranța operațiunilor petroliere offshore, cu modificările și completările ulterioare. Sediul principal al ACROPO este în Constanța, iar cel secundar în București.
Conducerea ACROPO este asigurată de un președinte cu rang de secretar de stat și de doi vicepreședinți cu rang de subsecretar de stat, numiți pe o perioadă de 5 ani și eliberați din funcție prin decizie a premierului.
Ce se întâmplă cu exploatarea gazelor din Marea Neagră?
Recent, ministrul Economiei, Virgil Popescu, vorbea despre exploatarea unei comori pe care o deţine România, respectiv gazele din Marea Neagră, în contextul posibilei ieşiri a ExxonMobil din proiectul offshore Neptun.
„Romgazul negociază și chiar urmărește să facă parte din consorțiul care va exploata gazele din Marea Neagră (…) Doar așa vom avea șansa să extindem rețeaua de gaze din România”, a declarat Virgil Popescu.
„În condiţiile în care Exxon intenţionează să renunţe la participarea sa de 50% la proiectul Neptun din Marea Neagră, alături de care se află şi OMV Petrom, Romgaz este în discuţii pentru preluarea unei părţi din participaţia Exxon. Până în prezent s-a semnat un acord de intrare în consorţiu (JBA) alături de OMV Petrom SA şi PGNiG SA, pentru a prelua cota de participare ExxonMobil în cadrul perimetrului. În prezent se analizează acordul comun de operare (JOA). De asemenea, au loc discuţii şi negocieri în cadrul consorţiului pentru evaluarea şi stabilirea unei oferte finale către ExxonMobil”, se arată în acordul de intrarea în consorţiu.