Președintele Klaus Iohannis a numit-o, marți, pe Lenuța Cobuz în calitate de membru în Consiliul de Administrație al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Cobuz, care este fost specialist în justiţie militară, a fost propusă în 2012 de PNL pentru funcția de Avocat al Poporului.
Lenuța Cobuz numită în consiliul de Administrație al CNAS
„Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat marți, 23 august 2022, decretul pentru numirea doamnei Lenuța Cobuz în calitate de membru în Consiliul de administrație al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate”, anunță Administrația Prezidențială.
În 2012, Cobuz a fost propunerea PNL pentru Avocatul Poporului. Potrivit CV-ului anexat de liberali propunerii lor, Lenuţa Cobuz, specialist în justiţie militară, a lucrat înainte de 2005 ca ofiţer de justiţie, consilier principal la Inspectoratul MApN şi preşedinte al Comisiei de jurisdicţie a imputaţiilor din MApN.
De asemenea, șeful statului a semnat decretul privind pensionarea procurorului șef al Biroului de urmărire penală din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Carmen-Simona Rusu.
CNAS propune pachetul de bază de servicii medicale pentru cei neasigurați
Pe de altă parte, menționăm că CNAS propune ca persoanele neasigurate să beneficieze de pachetul de bază de servicii medicale pentru a se cunoaşte din timp starea de sănătate a populaţiei şi pentru a preveni suferinţe şi cheltuieli ulterioare, a anunţat, marţi, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Adriana Pistol.
„E o propunere a CNAS, în urma unor evaluări şi recomandări. Există persoane neasigurate care sunt înscrise la medicii de familie. Toţi cei neasiguraţi se pot înscrie la medicii de familie. Ceea ce se doreşte este să le oferim nu numai pachetul minimal de servicii, ci pachetul de bază care cuprinde un număr ceva mai mare de servicii atât asiguraţilor, cât şi neasiguraţilor.
Doar puţine servicii din pachetul de bază nu vor fi acordate neasiguraţilor.
Pachetul de bază poate include, la un moment dat, servicii preventive esenţiale atât în ceea ce priveşte screeningul şi monitorizarea bolilor cronice şi este evidentă necesitatea reducerii acestor îmbolnăviri. Trebuie să cunoaştem din timp starea de sănătate pentru a preveni cheltuieli ulterioare şi suferinţe ulterioare”, a afirmat, într-o conferinţă de presă, Adriana Pistol.
Ea a evidenţiat că principiul de bază al sistemului de asigurări de sănătate este solidaritatea.