Guvernul a aprobat, miercuri, mai multe hotărâri pentru numirea mai multor prefecţi şi subprefecţi, printre care se numără Tiberiu-Richard Budai şi Sebastian-Nicolae Buşi în funcţiile de subprefect al municipiului Bucureşti.
Silviu Iordache a fost numit prefect al judeţului Buzău, István Ráduly în cea de prefect al judeţului Covasna şi Zsolt Szabó în cea de prefect al judeţului Harghita.
De asemenea, Viorel Holban a fost numit subprefect al judeţului Buzău, Rudolf Stauder – subprefect al judeţului Maramureş şi Virgil-Ovidiu Drăgănescu în funcţia de subprefect al judeţului Timiş.
Guvernul a aprobat OUG privind elaborarea PNRR
Pe de altă parte, Guvernul a aprobat printr-o ordonanţă de urgenţă, modificarea şi completarea OUG nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului naţional de relansare şi rezilienţă necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile şi nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă.
În nota de fundamentare a actului de normativ se arată că „în ceea ce priveşte termenul ‘relansare’ se impune înlocuirea cu ‘redresare’ în denumirea Planului naţional de relansare şi rezilienţă, în vederea corelării cu Regulamentul (UE) 2021/241 al Parlamentului European şi al Consiliului din 12 februarie 2021 de instituire a Mecanismului de redresare şi rezilienţă”.
„De asemenea structura planului se impune a fi modificată prin instituirea a şase piloni de investiţii, în vederea corelării cu acelaşi regulament, cu abrogarea pe cale de consecinţă a reglementărilor ce privesc proiecte şi domenii de intervenţie. Având în vedere urgenţa în definitivarea şi asumarea la nivel naţional a Planului naţional de redresare şi rezilienţă şi ţinând cont de perioada de timp foarte scurtă până la termenul asumat, se impune mandatarea Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene pentru a desfăşura procedurile de negociere cu Comisia Europeană, în vederea aprobării PNRR”, potrivit notei de fundamentare.
Totodată, se spune în acelaşi document, având în vedere că perioada de implementare a Planului naţional de redresare şi rezilienţă este relativ scurtă, pentru proiectele de investiţii este necesară „flexibilizarea mecanismului de avizare de către Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a proiectelor propuse de beneficiari, prin eliminarea termenului de 10 zile, precum şi prin introducerea în acest mecanism a ministerelor coordonatoare pentru reforme”.