Vara toridă prin care trecem ne face să căutăm numeroase soluții pentru a ne răcori iar prima la care toată lumea apelează este înghețata. Cu toate astea, nutriționiștii avertizează cu privire la consumul acestui produs.
Fie că este cu ciocolată, vanilie sau cu aromă de fructe, înghețata este vedeta sezonului cald. Având în vedere temperaturile din ultimele zile, oamenii au apelat la acest produs delicios pentru a se răcori. Cu toate că este preferata multor oameni, nutriționiștii avertizează cu privire la conținutul mare de zahăr și grăsimi pe care anumite sonrtimente îl au.
O înghețată pe bază de fructe proaspete și apă are 90 de calorii, în timp ce înghețata cu praline, caramel și ciocolată poate sări de 250 de calorii la suta de grame.
”Exista îngheţate care sunt bogate, foarte bogate şi în zahăr şi în grăsime, aproape îmi vine să le zic prajituri..”, spune medicul nutriționist, Mihaela Bilic.
În ceea ce îi privește pe cei mici, medicii pediatri spun că, față de alt desert, înghețata este mai sănătoasă. Totuși, aceasta trebuie făcută din ingrediente cât mai naturale, fără coloranți și fără prea multe grăsimi. Ei spun că este bine ca cei mici să primească o singură înghețată pe zi, pe care să o mănânce încet, fără să se grăbească.
Înghețară cu conținut scăzut de zahăr sau cu îndulcitor
Există și sortimente de înghețată care au un conținut de zahăr între 3 și 7% sau care au, de fapt, îndulcitor. Acestea se găsesc la gelaterii, doar că prețurile destul de ridicate nu îi atrag pe toți.
”Sortimente fără zahăr, avem mure, zmeura, care sunt la mare căutare, folosim îndulcitori recomandaţi pentru diabetici, momentan nu avem fără zahăr complet şi îndulcitori.”, spune Laura Donciu, asociat gelaterie.
Adrian Balaci, deținătorul unei gelaterii, spune că reduce cantitatea de zahăr deoarece dorește un produs în care să se simtă gustul ingredientului.
”Reduc cât mai mult cantitatea de zahăr pentru că nu-mi doresc un produs care să fie doar dulce, vreau să se simte gustul respectiv, Dacă e îngheţată de nuci, nu neapărat gustul dulce.”, spune acesta.
Dacă nu aveți bani pentru gelaterii, dar vreți o înghețată cu puține calorii, aceasta se poate face și acasă. Există, în hypermarketuri, mașini de făcut înghețată. Prețul pentru un astfel de aparat este, în medie, de 340 de lei.
Sursă foto: Dreamstime