Nutriţioniştii dau lovitura: cozi în librării şi la cabinete

Preocuparea tot mai accentuată pentru siluetă şi un stil de viaţă sănătos a dus, în ultimii ani, la creşterea accelerată a vânzărilor de cărţi de specialitate. Au de câştigat şi specialiştii în nutriţie, ale căror cabinete s-au înmulţit spectaculos. Nutriţionismul câştigă teren în România mai mult ca o modă, decât ca o necesitate. Specialiştii spun că tendinţa este mult mai vizibilă în ultimii doi ani, un prim semnal fiind dat de creşterea vânzărilor de c

Preocuparea tot mai accentuată pentru siluetă şi un stil de viaţă sănătos a dus, în ultimii ani, la creşterea accelerată a vânzărilor de cărţi de specialitate. Au de câştigat şi specialiştii în nutriţie, ale căror cabinete s-au înmulţit spectaculos.

Nutriţionismul câştigă teren în România mai mult ca o modă, decât ca o necesitate. Specialiştii spun că tendinţa este mult mai vizibilă în ultimii doi ani, un prim semnal fiind dat de creşterea vânzărilor de cărţi care tratează această temă. De exemplu, „Trăiesc, deci mă abţin“, a Mihaelei Bilic, cea care şi-a câştigat rapid statutul de nutriţionistă a vedetelor, a fost vândută până acum în peste 100.000 de exemplare, o cifră incredibilă pentru o piaţă în care titluri care se vând în 3.000 de exemplare se pot considera norocoase. Până şi hoţii par să fie „furaţi“ de noul trend, dovadă că de doi ani cele mai sustrase cărţi sunt cea a Mihaelei Bilic, respectiv „Şi noi, ce mai mâncăm?“, scrisă de directorul Institutului de Cercetări Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi. De altfel, în acest an, graţie unei intense mediatizări, „Şi noi, ce mai mâncăm?“ este lider în vânzări în librăriile Diverta şi Cărtureşti, cu peste 5.400 de exemplare. Cartea Mihaelei Bilic, deşi e pe piaţă de doi ani, se menţine în top zece al vânzărilor din acest an, cu 1.300 de exemplare. În ierarhia celor mai cumpărate cărţi se află şi alte titluri despre sănătate. În medie, o astfel de carte costă 35 de lei, un preţ asemănător titlurilor de business, însă mai mic decât al celor de beletristică. „Există o preocupare mai mare pentru nutriţie, fie că este vorba de o modă venită din Statele Unite, fie că este chiar vorba de o atenţie sporită asupra sănătăţii“, explică Mihaela Bilic. „Interesul s-a îndreptat către sectorul de carte , şedinţele la nutriţionist fiind mai costisitoare (un program dietetic bine stabilit de către un doctor nutriţionist costă aproximativ 100 de euro, n.red)“, adaugă aceasta.

„Trăiesc, deci mă abţin“, care costă aproximativ 50 de lei, a avut încasări de peste 1,2 milioane de euro, iar Mihaela Bilic a câştigat aproximativ 120.000 de euro din drepturile de autor. Autoarea pregăteşte un nou volum, „Sănătatea are gust. Secrete alimentare pentru întreaga familie“, ce va fi lansat în această toamnă şi care se anunţă a fi un succes mai mare decât precedentul. „Este o nebunie acum. Dacă vrei să faci o afacere, este businessul ideal. Azi, multă lume, fără a fi absolvit facultatea de medicină şi mai apoi a se fi specializat în boli diabetice şi de nutriţie, s-a proclamat „nutriţionist“ şi face bani din asta“, spune Bilic.

O simplă căutare pe Google poate uimi prin sutele de rezultate care fac trimitere la  „nutriţionişti“ români dornici să-şi ofere serviciile. Mai mult, în horă au intrat şi companiile din domeniul bunurilor de larg consum, care au întărit această piaţă prin implicarea nutriţioniştilor în reclamele pentru diverse produse alimentare.

La coadă la cabinet

Şi dacă vânzările de carte reprezintă un succes clar pentru nutriţioniştii-scriitori, bani buni se pot face şi din consultaţii. „Piaţa este în creştere, dar acum nimeni nu o poate cuantifica exact. La mine este aglomerat şi am pacienţi din toată ţara“, spune Ligia Alexandrescu, deţinătoarea centrului Natural ­Silhouette din Bucureşti. Cabinetul a fost inaugurat în 2004, iar din 2008 are câteva zeci de clienţi pe zi. Dacă încerci să-ţi faci o programare în următoarele zile, nu vei reuşi să ai o întrevedere cu nutriţionistul mai devreme de 20 de zile. De menţionat că o reţetă de slăbit costă 60 de lei. „Durata unei consultaţii este de 20-30 de minute şi recomand pacienţilor ca la maximum o lună să vină la un control. Faţă de anii trecuţi, acum vin la cabinet doar cei care au nevoie de un specialist“, mai precizează Ligia Alexandrescu, menţionând că pentru anul acesta se aşteaptă la o creştere de 10% a businessului, mai ales că a făcut şi investiţii.

Azi, mulţi oameni, fără a fi absolvit facultatea de medicină, specializarea boli diabetice şi de nutriţie, ­­s-au proclamat nutriţionişti şi fac bani din asta.
Mihaela Bilic, nutriţionist

1,2 mil. euro este suma încasată din vânzarea cărţii „Trăiesc, deci mă abţin“ a Mihaelei Bilic. Cartea s-a vândut în peste 100.000 de exemplare