NVIDIA, compania care a inventat, în 1999, unitatea de procesare grafică, a lansat noua versiune a platformei pentru procesare paralelă, CUDA, care aduce sporuri de performanţă semnificative pentru simulările şi procesările grafice obţinute pe unităţile de procesare vizuală (GPU) realizate de către biologi, chimişti, fizicieni, geofizicieni şi ingineri.
Noua platformă pentru procesare paralelă NVIDIA CUDA are trei elemente noi care permit sporirea performanţei obţinute din programarea paralelă pe GPU-uri. Acestea sunt:
• Reproiectarea instrumentului Visual Profiler prin adăugarea unei funcţii de analiză a performanţei
• Adăugarea unui nou instrument de compilare, bazat pe infrastructura compilatorului de tip open-source, LLVM, care permite obţinerea unui spor de performanţă de până la 10% pentru aplicaţiile dezvoltate
• Sute de noi funcţii de procesarea a imaginii şi a semnalului video, care dublează mărimea librăriei NVIDIA Performance Primitives (NPP).
CUDA reprezintă platforma de procesare paralelă şi programare NVIDIA, care permite creşteri de performanţă impresionante prin folosirea puterii de procesare oferite de către GPU-uri.
GPU-urile NVIDIA CUDA oferă suport pentru toate modelele de programare pe GPU, API-urile şi limbajele de programare, printre care CUDA C/C++/Fortran, OpenCL, şi DirectCompute. Limbajul de programare CUDA se predă în peste 500 de universităţi şi instituţii educaţionale din lume. În plus, platforma CUDA de procesare paralelă a fost descărcată de peste 1.2 milioane de ori, până la ora actuală.