Noua tehnologie permite dezvoltarea unor tablet PC-uri şi telefoane ce vor oferi un nivel de performanţă egal cu cel disponibil pe sistemele PC, o durată de viaţă a bateriei îmbunătăţită şi o experinţă mobilă superioară. Primul tablet PC dotat cu procesorul quad-core Tegra 3 este Asus Eee Pad  Transformer Prime.

 Procesorul Tegra 3, cunoscut anterior după numele de de cod ”Proiectul Kal-El”, oferă o îmbunătăţire a performaţei vizuale de până la de 3x mai mare decât performanţa procesorului Tegra 2, cu un consum de energie cu până la 61%  mai puţin. Acest lucru se traduce într-o durată de viaţă a bateriei de până la 12 ore pentru redarea video HD.

 Procesorul Tegra 3 implementează o nouă tehnologie în curs de patentare, cunoscută sub numele de Variable Symetric Multiprocessing (vSMP). vSMP include un al cincilea procesor “ajutător”, dezvoltat în mod special pentru aplicaţii care necesită un nivel de performanţă mai scăzut. Cele patru nuclee principale sunt special proiectate pentru aplicaţiile care au nevoie de o performanţă ridicată şi consumă în general mai puţin decât procesoarele dual-core.

 În timpul utilizării unor aplicaţii ce necesită un consum de energie scăzut – precum audiţia muzicală, redarea video sau actualizarea datelor în fundal – procesorul Tegra 3 îşi inchide complet cele 4 nuclee de performanţă foloseşte în schimb nucleul ajutător. În cazul aplicaţiilor ce necesită un nivel de performanţă ridicat – precum navigarea pe internet, folosirea mai a mai multor aplicaţii concomitent şi jocuri – Procesorul Tegra 3 îşi dezactivează nucleul ajutător.

Nucleele quad-core din cadrul procesorului Tegra 3 sunt complementate de un nouă unitate de procesare vizuală NVIDIA GeForce cu 12-nuclee, care oferă un nivel de realism îmbunătăţit datorită iluminării dinamice, efectelor fizice şi scenelor de înaltă rezoluţie, plus support pentru modul 3D stereo, oferind dezvoltatorilor de jocuri mijloacele pentru realizarea jocurilor de o ultimă generaţie.

 Pentru milioanele de utilizatori care se joacă pe dispozitivele mobile, procesorul Tegra 3 asigură o experienţă comparabilă cu cea de oferită de consolele de jocuri. Procesorul oferă suport integral pentru pentru controllerele de jocuri, permiţând utilizatorilor să se joace pe un tablet PC sau un super phone, sau să se conecteze la televizoare HDTV pentru a se putea bucura de o experienţă cu adevărat captivantă. Foloseşte, de asemenea tehnologia recunoscută NVIDIA 3D Vision, care transformă automat aplicaţiile OpenGL în 3D stereo, astfel încât consumatorul se poate bucura de experienţa 3D pe un ecran mare 3DTV (prin intermediului tehnologiei HDMI 1.4).

Procesorul Tegra 3 oferă:

•         Cea mai rapidă experienţă web, cu  suport pentru Adobe Flash Player 11.1, navigare pe internet cu suport pentru standardele HTML5 şi WebGL, alături de un motor optimizat Javascript

•         Cele mai rapide aplicaţii – cu performanţe impresionante pentru aplicaţii multimedia, cum ar fi editarea foto şi video

•         Cea mai rapidă experienţă multitasking – pentru  comutarea între aplicaţiile obişnuite, cum ar fi audiţia muzicală şi jocurile sau a aplicaţiilor din fundal

•         Cea mai rapidă experienţă de gaming – prin intermediul celor mai noi jocuri optimizate pentru procesorul Tegra 3, disponibile pe aplicaţia NVIDIA Tegra Zone precum Shadowgun, Riptide GP, Sprinkle, Big Top THD, Bladeslinger, DaVinci THD şi Chidori.

 40 de jocuri ce vor fi disponobile până la sfârşitul anului 2011 şi peste 15 jocuri optimizate pentru procesorul Tegra 3 sunt în curs de dezvoltare şi vor putea fi accesate în Tegra Zone, aplicaţia NVIDIA gratuită disponibilă pe Android Market.