NY Times: Cel mai mare transfer de averi din istorie va spori și mai mult inegalitățile

dolari

SURSA FOTO: Dreamstime

Nivelurile astronomice ale inegalității economice din Statele Unite sunt pe cale să atingă cote și mai înalte în anii următori, pe măsură ce, așa cum a descris „The New York” într-un articol, vom asista la „cel mai mare transfer de avere din istorie”.

Cei mai bogați membri ai generației Baby Boomer (cei născuți între anii 1946-1964) vor transfera milioane și trilioane de dolari în active descendenților lor, adesea plătind taxe ridicole sau zero.

„Majoritatea va lăsa în urmă mii și sute de mii de dolari, o casă sau mai multe. Alții vor lăsa moștenitorilor milioane sau miliarde de dolari în diverse active”, a scris NY Times.

84 de trilioane de dolari vor fi lăsate milenialilor și generației X, până în 2045

„Dintre cele 84 de trilioane de dolari care se preconizează că vor fi lăsate de americanii în vârstă moștenitorilor lor, milenialii și generației X, până în 2045, 16 trilioane de dolari vor fi transferate în următorul deceniu”, arată publicația, citată în acest articol de Truthout.

Ziarul a adăugat că, grație sistemului fiscal american plin de lacune, „moștenitorii nu trebuie să aștepte foarte mult ca rudele lor, cu averi impresionate, să treacă la cele veșnice pentru a beneficia direct de banii, de proprietățile și diversele lor achiziții”.

„Trilioanele de dolari care vor ajunge în posesia moștenitorilor vor crește și mai mult inegalitatea”, a observat Times.

„Cele mai bogate 10% dintre gospodăriile americane vor oferi și tot ele vor primi majoritatea averilor. De asemenea, acel 1% care deține cam cât deține 90% din americanii din clsa de mijloc, va dicta cea mai mare pondere a fluxului de bani. 50% din gospodării vor reprezenta doar 8% din transferuri”, adaugă ziarul.

America nu-i impozitează pe cei foarte bogați

Don Moynihan, profesor la Școala de Politici Publice McCourt de la Universitatea Georgetown, afirmă că analiza NY Times demonstrează în continuare că „America nu-i impozitează pe cei foarte bogați”.

NY Times a remarcat că persoanele fizice din SUA pot transfera bunuri de aproape 13 milioane de dolari moștenitorilor, fără a plăti impozitul federal pe proprietate, care se aplică doar pentru aproximativ două din 1.000 de proprietăți americane.

„Prin urmare, deși persoanele cu averi nete uriașe ar putea moșteni peste 30 de trilioane de dolari până în 2045, taxele lor pe proprietăți și transferuri vor fi de 4,2 trilioane de dolari”, a observat Times.

„Nu e nevoie să oferim un ajutor și mai mare multimilionarilor și miliardarilor”

Explozia inegalității din SUA, mai ales în ultimele decenii, a generat o serie de apeluri la reforme sistemice, dar puține măsuri luate de legiuitori. În 2017, republicanii din Congres și președintele Donald Trump au contribuit la boom-ul inegalității, introducând legislația fiscală de care a beneficiat pătura celor mai bogați americani.

„Într-o perioadă în care oamenii sunt foarte bogați și cu o inegalitate a veniturilor, trebuie să ne asigurăm că oamenii care moștenesc peste 3,5 milioane de dolari își plătesc cota echitabilă din impozite”, a spus recent senatorul democrat Bernie Sanders.

„Nu e nevoie să oferim un ajutor și mai mare multimilionarilor și miliardarilor. Este inacceptabil ca familiile care lucrează din greu să fie cele care se luptă să plătească taxele la timp și să pună mâncare pe masă, în timp ce cei mai bogați profită de lacune fiscale enorme și scutiri de impozite uriașe”, a afirmat Sanders.

SUA nu impozitează veniturile din capital decât la vânzarea de active

Pentru că SUA nu impozitează veniturile din capital decât la vânzarea de active, bogații sunt în măsură să acumuleze venituri enorme, complet neimpozitate, cu excepția cazului în care se decid să-și vândă din active.

Acesta e modul în care cei mai bogați 25 de americani au fost capabili să acumuleze în intervalul 2014-2018 401 miliarde de dolari, pentru care nu plătit impozit decât 3,4% din acest total. Tuturor le-au crescut averile în mod fabulos, dar din cauză că nu și-au vândut din activele pe care le dețin, cărora între timp le-a crescut valoarea, ei nu datorează fiscului mai nimic pentru această creștere a averii.