Dar unii analiști se întreabă dacă asta va avea un efect semnificativ asupra liderului de la Kremlin, potrivit unui comentariu din New York Times.

Deși s-a scris mult în ultimii ani despre faptul că oligarhii și prietenii apropiați ai lui Vladimir Putin ar putea deține în secret proprietăți și bunuri pe numele președintelui sau că banii adunați de el ar fi în conturi bancare elvețiene, multe dintre acestea se află dincolo de radarul sancțiunilor occidentale.

Alina Poliakova, care conduce Centrul pentru Analiza Politicii Europene, afirmă că, deoarece resursele și agențiile guvernamentale au fost cel mai probabil folosite pentru a-i proteja cel puțin o parte din presupusa bogăție, ideea lovirii cu sancțiuni a președintelui rus a fost mai mult una simbolică.

„Pentru a ajunge și la el, ar trebui sancționat întreg guvernul rus”, a spus ea. „Și, desigur, există motive pentru care Europa și Statele Unite nu sunt pregătite să facă acest lucru”.

”Ascunzătoarea de pluș” construită în Siberia de Gazprom

Blocarea cu sancțiuni economice întregului stat rus ar însemna, de exemplu, introducerea pe lista neagră a Gazprom, una dintre cele mai mari companii energetice din lume și o sursă majoră de gaze naturale în Europa. Compania s-a confruntat cu sancțiuni limitate, care vizează în principal limitarea achizițiilor, împrumuturile și finanțarea datoriilor.

Deși imobiliarele de lux par să aibă puțin de-a face cu misiunea sa de bază, compania de gaze administrată de stat a construit o ”ascunzătoare de pluș”, de care se bucură președintele rus, într-o regiune muntoasă a Siberiei. Deși s-a spus că proiectul nu are legătură cu Kremlinul, un raport al fostului viceprim-ministru, Boris Nemțov, a remarcat că locația „a fost securizată de FSO” – Serviciul Federal de Protecție, care asigură paza Kremlinului.

Stațiunea montană s-a numărat printre cele 20 de proprietăți descrise în raportul lui Nemțov ca aparținând lui Putin, alături de zeci de avioane de lux, patru iahturi și 11 ceasuri de mână cu o valoare de 700.000 de dolari, toate plătite din fonduri publice.

Nemțov a fost împușcat, în 2015, în timp ce traversa un pod.

Salariu de aproximativ 140.000 de dolari

Grație eforturilor celor câteva organizații media independente care operau în Rusia înainte de recenta reprimare a libertății de exprimare, precum și a unor voci din opoziție, precum Nemțov și Navalnîi, faptul că Putin trăiește din banii contribuabililor nu mai este un secret.

Kremlinul a negat că liderul rus are o avere impresionantă, susținând, oficial, că încasează un salariu de aproximativ 140.000 de dolari și că deține un mic apartament la Moscova. Dar purtătorul de cuvânt al lui Putin a recunoscut că președintele rus folosește și reședințe și vehicule deținute de stat „în conformitate cu legea”.

Palatul lui Putin și iahtul Șeherezada

În 2010, Serghei Kolesnikov, fost partener de afaceri al unui aliat al lui Putin, a semnat o scrisoare deschisă în care afirma că fonduri guvernamentale au fost deturnate pentru a ajuta la construcția unei proprietăți în valoare de un miliard de dolari, la Marea Neagră, cunoscută ca „palatul lui Putin”.

O investigație lansată anul trecut de Navalnîi susținea că palatul este bine păzit de membri FSB, care au impus o zonă de excludere aeriană asupra acestuia. Și mai recent, echipa lui Navalnîi afirma că există o legătură între membrii echipajului unui super-yacht în valoare de 700 de milioane de dolari și Putin.

Iahtul Șeherezada este obiectul unei investigații a autorităților italiene, pentru potențiale legături cu oligarhii sancționați. O investigație efectuată de ziarul La Stampa a legat nava de numele lui Eduard Iurievici Kudainatov, fost președinte al companiei petroliere de stat ruse Rosneft, printr-o companie înregistrată în Insulele Marshall. Poliția italiană este convinsă că Kudainatov nu este adevăratul proprietar al iahtului.

„Dacă proprietarul iahtului nu poate fi identificat, atunci vom încerca să stabilim cine lucrează pe el și cine le plătește salariile”, a declarat Maria Pevchici, membă a echipei lui Navalnîi.

Uneori, guvernul rus însuși este beneficiarul

New York Times, care a scris că oficialii americani aveau indicii că iahtul ar putea fi al lui Putin, nu a putut confirma constatările echipei Navalnîi cu privire la conexiunile de securitate ale echipajului, iar oficialii americani au refuzat să precizeze ce informații dețin.

Multe jurisdicții au oferit avantaje fiscale pentru gestionarea activelor prin intermediul ”cochiliilor” offshore,dar și registre ale corporațiilor, care fac dificilă, dacă nu imposibilă, identificarea publică a proprietarilor finali. Prin scurgeri de informații de la firmele de avocatură specializate în aceste servicii, s-a descoperit că rușii bogați sunt clienți frecvenți. Uneori, guvernul rus însuși este beneficiarul.

Scurgerile ale unor dosare, cunoscute sub numele de Paradise Papers, de la firma de avocatură Appleby din Bermuda, au dezvăluit proiecte offshore ale mai multor întreprinderi controlate de statul rus, inclusiv VTB Capital, o bancă de investiții, și Gazprom. Un altul a implicat achiziția în valoare de 53,9 milioane de dolari a unui avion privat Bombardier Global 6000 de către o companie obscură din Cipru, Genetechma Finance Ltd.

Înregistrările Appleby arată că Genetechma a funcționat în numele VEB, o bancă de dezvoltare economică de stat, cu legături cu serviciile de informații ruse. VEB a controlat Genetechma din Cipru, printr-o filială din Luxemburg.