Universitatea Aberystwyth din Marea Britanie trage un semnal de alarmă cu privire la catastrofele naturale pe care schimbările climatice le aduc pe pământ. Oamenii de știință atrag atenția că zona polară se încălzește de trei ori mai repede decât media globală.
Deșeurile nucleare ar putea ieși la suprafață
Două treimi din permafrostul din zona Arcticii ar putea fi pierdut până în 2100, iar deșeurile nucleare și agenții patogeni mortali vor ieși la suprafață, dăunând grav omenirii, potrivit acestora.
Substanțele radioactive extrem de nocive provenite din testele cu bombe nucleare din epoca Războiului Rece, efectuate de Uniunea Sovietică, dar și de Statele Unite, vor putea ieși la suprafață prin topirea gheții din regiunea arctică.
Cele 130 de bombe nucleare testate în atmosfera arctică de Uniunea Sovietică, în perioada 1965 – 1990, au lăsat în urmă niveluri ridicate de substanțe radioactive, foarte periculoase pentru sănătatea oamenilor, spune cercetătorii britanici.
Studiul poate fi citit AICI
Ar putea fi dăunătoare pentru societate dacă sunt eliberate de sub gheața arctică și virusurile vechi de mii de ani, aflate în calotă.
Zeci de virusuri şi bacterii rezistente la antibiotice
Acest studiu încearcă să explice ce se va întâmpla în viitor dacă acest permafrost va avea de suferit de pe urma schimbărilor climatice. În zonă locuiesc aproximativ 3 milioane de oameni, care vor fi afectați, a spus Antonescu. Permafrostul acționează ca un rezervor, înmagazinează diverse substanțe, a explicat la Digi24 Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo extreme.
„Studiul estimează că până în 2100, două treimi din permafrost va fi topit, adică vom avea mai puțină gheață în nord. Materialul radioactiv de la testele nucleare va fi eliberat. Alte probleme sunt legate de poluarea din zonă, cu arsenic, cu nichel, deoarece acolo au fost exploatări miniere. Astfel, rezervorul acționează ca un frigider, care păstra virusuri și bacterii. Prin topire, se eliberează virusuri și bacterii, din care aproximativ 100 sunt rezistenți la antibiotice.
Odată cu topirea, acest material biologic și radioactiv este transportat în atmosferă. Totodată, la topire, prin permafrost se eliberează dioxid de carbon și metan, gaze cu efect de seră. Totul are efecte asupra ecosistemelor din zonă și asupra populației. Efectele sunt și la scară globală asupra întregii atmosfere”, a explicat Bogdan Antonescu.