O afacere cu forță de trei Dani

Businessurile de familie din România intră într-o nouă etapă. Fondatorii, ajunși la vârsta la care realizează că se apropie momentul în care vor preda ștafeta, își implică copiii în conducerea afacerilor. Un astfel de exemplu este Vasile Dan.

În 1991, când înființa firma, Vasile Dan nu s-a gândit că va ajunge unul dintre marii industriași ai țării. Asta deși avea o mentalitate de capitalist. El provine din localitatea Certeze (Satu Mare), probabil, comuna cu cei mai mulți oameni bogați. Totuși, pe lângă mediul în care a trăit, Vasile Dan a muncit mult. Astfel s-ar putea explica evoluția grupului Dan Steele, care anul trecut a ajuns la afaceri de peste 100 mil. euro și un profit de 2,1 mil. euro.  Este de admirat performanța, în condițiile în care piaţa metalurgică este în picaj.

Un business atât de puternic are nevoie de stabilitate, iar cea mai bună strategie este să te asiguri că managementul companiei este pregătit pentru orice-i rezervă viitorul. La asta probabil s-a gândit și Vasile Dan, când, la începutul anului, a făcut modificări în acţionariatul Dan Steel Group Negreşti, compania-mamă prin care omul de afaceri deține celelalte firme din grup. Astfel, două treimi din acţiuni au fost transferate către fiică, Dana Cardoş -33%, şi către fiu, Daniel Dan -33%. Grupul Dan Steel fabrică produse metalurgice și materiale de construcții, fiind liderul pieței pe segmentul de produse trefilate (sârmă, plase de sârmă, cuie – n.red.). „Experienţa noastră şi exemplele competitorilor ne-au ajutat să înţelegem importanţa focusării pe businessul grupului, precum şi importanţa  flexibilităţii în luarea deciziilor şi a implementării lor. Astfel, pe primul plan se situează în continuare dezvoltarea afacerilor deţinute“, au explicat strategia pentru viitor Dana Cardoș și Daniel Dan, care însă au precizat că se gândesc la investiţii şi în alte domenii de activitate.

Suflu tânăr la afaceri mari

Vasile Dan este doar unul dintre oamenii de afaceri care s-au gândit să își coopteze copiii în structura de management a companiilor pe care le conduc. Ioan Popa, proprietarul Transavia, își pregătește fiica să preia, peste câțiva ani, frâiele businessului, în timp ce Ștefan Poienaru, unul dintre cei mai importanți oameni de afaceri din agricultură, a anunțat că predă conducerea firmelor fiicei și ginerelui. Alte exemple de milionari care au construit businessuri anvergură și acum, ușor-ușor, își pregătesc copiii să preia ștafeta sunt Emil Morariu, Florin Pogonaru sau Alexandru Rizea.