In ultimii ani, campaniile impotriva fumatului, pornite de Organizatia Mondiala a Sanatatii, si-au facute simtite efectele pe pietele occidentale. Reducerea numarului de fumatori a condus implicit si la scaderea productiei de tutun. Suprafetele cultivate scad de la an la an in majoritatea tarilor din vestul Europei. Si in Romania productia de tutun este in continua scadere, dupa 1989. Nu insa din aceleasi cauze. „Toata aceasta polemica impotriva fumatului nu a influentat sub nici o forma piata romaneasca de tutun”, declara Marius Stroescu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Tutun din Romania (APTR).
Daca inainte de 1990, Romania cultiva cu tutun 35.000 de ha, in prezent suprafata este de numai 10.000 ha. Productia a scazut la jumatate, iar despre export nici nu se mai pune problema. Ultima cantitate de tutun romanesc livrata la export, 250 tone, a fost in 1992, pentru tigarile Gauloises produse de Seita -Franta. Tutunul autohton nu prezinta interes nici pentru producatorii straini de tigarete intrati pe piata romaneasca. Multinationalele au un sistem centralizat de aprovizionare. Pentru a mentine in toate tarile aceeasi calitate a tigaretelor, acestea apeleaza la sursele proprii de materie prima. Singurul cumparator de tutun indigen a fost si a ramas Societatea Nationala Tutunul Romanesc (SNTR). Dar si necesarul SNTR-ului de tutun brut s-a redus an de an. O data cu intrarea pe piata a marcilor straine de tigari, cota de piata a SNTR a scazut considerabil, ajungand in prezent la doar 10% valoric si 20% cantitativ.
Producatorii de tutun isi primeau cu greu banii pe marfa vanduta la fosta regie de stat. Un motiv in plus pentru cultivator sa-si restranga afacerile. Insa din vara anului 2000, dupa cum sustine Stroescu, agricultorii au inceput sa simta gustul banului in aceasta afacere. „O data ce au primit plata integral si la timp, ulterior privatizarii SNTR, si-au dat seama ce profitabila a fost munca lor”, spune Stroescu.
In Romania sunt 70.000 de cultivatori de tutun. Unii detin si cultiva chiar si cinci hectare de teren.
Aceasta afacere aduce castiguri de circa 150 milioane de lei la hectar. Pentru a incepe un astfel de business este nevoie doar de teren. Samanta si materialele folosite pentru tratarea culturii sunt puse la dispozitie gratuit de catre SNTR. Ce se va intampla in viitor? Stroescu este de parere ca, in urmatorii ani, aceasta afacere se va mentine la acelasi nivel sau chiar va creste. „Tarile din vestul Europei au inceput deja sa-si restranga suprafetele cultivate cu tutun. Insa, ele vor fi impinse spre tarile din Est”, precizeaza Stroescu. Deocamdata, soarta cultivatorilor depinde de situatia SNTR.