Primele amintiri din lumea afacerilor le are încă din 1990, când a pus la punct o firmă de consultanță în marketing. La scurt timp, a intrat și în industria farma, după ce a înființat Fildas, o decizie care s-a dovedit, în timp, foarte înțeleaptă. Unde a ajuns astăzi? ”Cifrele realizate în primele opt luni sunt în grafic şi ne oferă cadrul financiar necesar pentru continuarea liniilor de business ale grupului. Pe de o parte, ne dorim consolidarea poziţiei de lider în retailul farmaceutic, iar pe de altă parte ne propunem să ne extindem în toate canalele tradiţionale de distribuţie, respectiv retail, lanţuri de farmacii, spitale. Estimăm o creştere care să depăşească avansul pieţei farma cu aproximativ 7%”, spune antreprenoarea.
Anul trecut, valoarea investiţiilor efectuate în cadrul grupului a fost de 16 mil. euro, în principal pentru achiziţia de businessuri mai mici din retail, înnoirea şi lărgirea parcului auto, extinderea şi modernizarea depozitelor din Craiova şi Piteşti. De asemenea, potrivit datelor grupului, bugetul din 2017 pentru investiţii este de 18 mil. euro, alocat, între altele, pentru construcţia unui centru logistic la Iaşi, după cele mai înalte standarde de calitate. În același timp, o parte din această sumă va merge și către extinderea spaţiilor actuale de depozitare ale Fildas din Bucureşti şi Cluj, precum şi pentru extinderea spaţiilor de birouri din Bucureşti, la care se adaugă cheltuielile de consolidare şi extindere a lanţului Catena, care ocupă în continuare prima poziţie în piaţa de profil.
Afaceri, creștere de 40%
De altfel, în 2016, afacerile consolidate pentru toate companiile grupului (Fildas Trading, Farmaceutica Argeșfarm, Medical Services United, Ideamed și alte socitetăți farmaceutice la care Anca Vlad este acționar majoritar) au depășit 572 mil. euro (2,6 mld. lei), în creştere cu 40%, un avans datorat şi introducerii în farmacii a tratamentelor de ultimă generaţie. ”Fildas a urcat pe podiumul clasamentului distribuitorilor de medicamente, ocupând locul 3, după Mediplus şi Farmexpert. Tot în anul 2016, Fildas a intrat în Top 500 Companii din Europa Centrală şi de Est, realizat de COFACE, ocupând din start locul 355. Este considerată a cincea companie antreprenorială din România”, mai spune Anca Vlad.
Referindu-se la mediul de business, în general, antreprenoarea aduce în discuție faptul că principalul factor care încetineşte productivitatea afacerilor este birocraţia excesivă, un aspect ce perturbă activitatea firmelor şi afectează performanţa. Așadar, în context, o dorinţă stringentă a mediului de afaceri este informatizarea instituţiilor statului, măsură care ar aduce beneficii ambelor părţi. Totodată, o altă măsură este predictibilitatea fiscală. ”În ultima perioadă, mediul de afaceri a fost bombardat cu nenumărate modificări fiscale care au perturbat puternic strategiile de business stabilite la început de an şi au creat o stare de instabilitate care, în mod evident, nu este benefică pentru niciuna din părţile implicate. În plus, aşteptăm de mult timp Legea Grupului. Absenţa ei ne pune într-o poziţie de inferioritate faţă de firmele cu sedii în alte state”, detaliază Anca Vlad. La toate acestea se adaugă și criza de forţă de muncă, ”o situaţie generală, care a afectat mediul de business”.
Investiții în capitalul uman
Analizând acest aspect prin prisma grupului pe care îl deține, antreprenoarea spune că se concentrează în permanență pe motivarea şi retenţia angajaţilor din cadrul companiei, pe investiţia în capitalul uman existent. Iar pentru zonele cu personal deficitar, are în vedere, întotdeauna, diverse soluţii de relocare din zonele cu şomaj crescut. Bineînțeles că activitățile Ancăi Vlad nu se reduc aici. Compania se implică în ample acţiuni de educare şi de informare a populaţiei, în activităţi de promovare şi practicare a unui stil de viaţă sănătos, precum şi în diverse campanii sociale, cum ar fi „O inima sănătoasă iubeşte mai mult” sau evenimentele de „Ziua diabetului” şi conferinţele „Mama şi copilul”.
”Promovăm un stil de viaţă sănătos prin sport şi activităţi în aer liber, prin implicarea în proiectele asociaţiei Catena Racing Team, o mare echipă polisportivă a grupului nostru. Am dăruit deja campioni României: Simona Dumitrescu – locul secund la Maratonul Polului Nord, Paul Georgescu – primul loc la Maratonul acvatic al Lacului Zurich, locuri fruntaşe la campionatele internaţionale de tenis de masă”, completează antreprenoarea. Într-un fel, încearcă să găsească un echilibru între viața profesională și cea personală, mai ales că este cinefilă, iubește galeriile şi muzele de artă, dar și să călătorească în locuri neobişnuite.