Dat fiind efortul important de timp, energie si bani este bine sa se studieze cu atentie ofertele de pregatire, pentru a putea ajunge in pozitia cea mai potrivita in cariera propusa. De cativa ani, piata MBA-urilor din Romania, organizate in parteneriat cu universitati din strainatate este impartita intre ASE Bucuresti, care tuteleaza programele MBA romano-canadian si MBA european, si Asebuss, care si-a inceput programul EMBA american tot sub umbrela ASE-ului, intr-o prima faza. Din an in an, to
Dat fiind efortul important de timp, energie si bani este bine sa se studieze cu atentie ofertele de pregatire, pentru a putea ajunge in pozitia cea mai potrivita in cariera propusa. De cativa ani, piata MBA-urilor din Romania, organizate in parteneriat cu universitati din strainatate este impartita intre ASE Bucuresti, care tuteleaza programele MBA romano-canadian si MBA european, si Asebuss, care si-a inceput programul EMBA american tot sub umbrela ASE-ului, intr-o prima faza. Din an in an, toate trei programele au devenit tot mai cautate de cei preocupati de evolutia in cariera, intr-o companie multinationala sau chiar internationala. Ce anume le deosebeste se poate afla destul de simplu: studiind continutul propriu-zis al programelor de studii si ofertele promovate de fiecare institutie in parte. Care sunt avantajele alegerii unuia dintre ele se poate afla cel mai bine discutand cu absolventii lor. Cei mai multi recunosc faptul ca MBA-ul urmat le-a schimbat fundamental nu numai cariera profesionala, ci si modul de abordare a propriei vieti.
MBA a fost punctul de cotitura al carierei pentru Anca Ioan
Pe directoarea de la Roland Berger englezii au format-o, iar canadienii au specializat-o
Anca Ioan face parte din categoria femeilor luptatoare. Drumul ales in viata nu a fost deloc simplu. Ambitia de a reusi sa se realizeze profesional a obligat-o sa-si asume multe responsabilitati. Inclusiv in viata de familie.
„Optiunea pentru automatica a fost mai mult o ambitie, pentru ca era cotata printre cele mai bune facultati din Romania la vremea aceea. Am vrut sa reusesc la cea mai buna, dar trebuie sa recunosc si faptul ca apoi mi-a placut foarte mult.” Asa se explica si repartitia dubla de la absolvire. Media mare obtinuta i-a permis sa opteze pentru un post in cercetare, dar numai dupa efectuarea celor doi ani de practica in productie.
„Am fost socata la primul post de pasul pe care a trebuit sa-l fac inapoi. Ca analist programator la fabrica de geamuri din Buzau nu prea aveam ce sa programez, desi exista un calculator de proces Motorola. Acesta comanda procesul de fabricatie al parbrizelor auto, dar era super-tabu. Nu aveam voie sa ma ating de el.” Asa incat, timp de doi ani, s-a ocupat de calcularea salariilor sau alte servicii pentru contabilitate si administratie. Nici sansa de a lucra dupa aceea la Institutul de sticla si ceramica fina, unde primise a doua repartitie, nu s-a dovedit a fi mai buna. Acolo era nevoie tot de un functionar contabil si nu de un programator. Anca Ioan a continuat sa persevereze si sa spere ca pana la urma va ajunge sa lucreze in domeniul pentru care, timp de cinci ani, se pregatise din greu. Transferul la IEMI a insemnat o apropiere de ceea ce invatase in facultate, design asistat de calculator, dar lucrurile nu au evoluat in sensul in care spera sa se orienteze profesional.
Intamplarea a facut ca in 1990 sa cunoasca reprezentantii unei firme englezesti de training, interesati sa deschida o filiala in Romania. Decizia de a trece catre un domeniu cu totul nou de activitate a luat-o insa de-abia dupa o jumatate de an de… calcule si revizuiri ale planurilor initiale de cariera. Pregatirea speciala din Anglia a ajutat-o sa faca fata cu succes unor sarcini cu totul necunoscute la vremea aceea in Romania: coordonarea dezvoltarii unei afaceri. „Trebuia sa ma ocup de intrarea serviciilor firmei pe piata, de infiintarea propriu-zisa a filialei, recrutarea oamenilor, politica de personal, dezvoltarea relatiilor si de efectuarea programelor specifice de training. Pentru a invata toate aceste lucruri, am petrecut destul de mult timp in Anglia la centrele lor de pregatire. Am urmat cursuri pentru conducerea trainingurilor, de comunicare, prezentare, negociere, rezolvarea problemelor, stabilirea prioritatilor, deci cam tot ce ar trebui sa stie un manager eficient. Am avut chiar posibilitatea sa pun in aplicare aceste cunostinte la sediile lor din Marea Britanie, inainte de a veni sa lucrez efectiv in Romania.”
Soarta are propriile ei planuri
In primii ani dupa 1990, solicitarile intreprinderilor si, cu atat mai putin cele individuale, pentru instruire in domeniul vanzarilor, tehnicilor de comunicare, abilitatilor de negociere sau de gestionare a activitatii erau destul de putine insa. In plus, Anca Ioan incepuse sa simta ca intra intr-o rutina daunatoare pentru o activitate in care daca nu traiesti continuu emotia contactului cu participantii la cursuri este bine sa te retragi. Sfatul l-a primit de la un consultant englez si l-a apreciat ca atare. In 1994 s-a aruncat pur si simplu asupra unui MBA canadian care tocmai se initiase in Romania in cadrul ASE-ului. „Stiam de la englezi ce inseamna un astfel de program pentru cariera unui tanar, asa ca m-am apucat sa lucrez zi si noapte.” Efortul s-a vazut in faptul ca a primit din partea guvernului canadian o bursa si posibilitatea de a face practica, timp de trei luni, la una dintre intreprinderile de pe continentul nord-american. Planurile Ancai Ioan de a se bucura dupa aceea si de o vacanta prelungita in SUA nu s-au potrivit nici de data aceasta cu acelea pe care soarta i le stabilise dinainte, se pare.
„Nu-mi propusesem sa ma angajez imediat dupa terminarea programului. Profesorii de marketing ma solicitasera asistenta la cursurile pentru urmatoarea serie a programului si lucram la niste studii de caz, iar planul meu era sa ma angajez la inceputul lui 96, dupa intoarcerea din „vacanta” de studii din Canada”. Numai ca, afland de la o prietena de venirea unei firme de consultanta in Romania, care tatona terenul in vederea deschiderii unei filiale, s-a gandit ca ar fi bine sa trimita un CV pentru o pozitie de senior, dar avand grija sa anunte ca este disponibila numai peste o jumatate de an. Dupa o saptamana a primit telefon sa se prezinte la primul interviu si i s-a propus sa inceapa colaborarea cu Roland Berger pana in momentul in care va veni sa o intervieveze reprezentantul regional pentru a stabili daca este corespunzatoare pentru postul de senior consultant solicitat. In numai o luna de zile s-a vazut angajata la renumita firma de consultanta, unde nimic nu i-a mai stat in cale pentru a pune in aplicare tot ceea ce invatase pana atunci de la scoala, dar si din experienta de zi cu zi dobandita in conducerea afacerilor.
Acum Anca Ioan este director general la Roland Berger Romania. Ce inseamna lucrul acesta in afara de dreptul de a detine o parte din actiunile firmei, care are oficii in 21 de tari pe mai toate continentele lumii? Inseamna sa faca o munca in care zilnic simte ca traieste satisfactia implinirii profesionale. Acea stare de tensiune, provocare, emotie in fata necunoscutului si multumire ca efortul sau se regaseste in valoarea adaugata oamenilor pe care ii consiliaza.
Carte de vizita
Nume: Anca Ioan, director general Roland Berger
Nascuta: 3 februarie 1962 la Targoviste
Starea civila: divortata, are o fetita de 15 ani, Irina
Studii: Universitatea Politehnica Bucuresti, Facultatea de automatica si calculatoare, promotia 1985
Specializari: 1994-95 Programul MBA canadian
Hobby: inotul, calatoriile, teatrul, lectura…, multe pentru timpul liber pe care-l are la dispozitie.
Ce trebuie sa stiti despre programele MBA din Romania
Programul MBA european INDE
Inscriere: 1 mai – 30 iunie 2001
Metoda de selectie:
1. Preselectie pe baza de dosar: 1 iunie – 30 iunie 2001.
2. Intervievarea candidatilor preselectionati: 1 iulie.
Admitere: 20 septembrie 2001
Numarul locurilor pe toate centrele: 150 anual.
Taxa anuala: 1400 USD/an. Cursul este partial subventionat de statul francez. Exista posibilitatea unui stagiu practic in Franta, pentru cei mai buni absolventi.
Durata: 4 semestre urmate de sustinerea memoriului final, cursuri serale (nu la distanta).
Diploma MBA acordata de CNAM Paris si o diploma de studii academice post-universitare, acordata de ASE Bucuresti. r
Informatii suplimentare: Str.Intrarea Amzei, nr.1-3, tel: 3110882; 3110887, E-mail: madriana@inde.ro, www.inde.ro.r
r
Programul EMBA Asebussr
Inscriere: termenul limita – 30 aprilier
Metoda de selectie: Test scris tip GMAT (in limba engleza): perioada mai (2 sesiuni). Interviu cu comisia de admitere: perioada iunie. Interviu cu comisia de admitere in limba engleza. r
Numarul locurilor: 80-100 anual.r
Taxa anuala: 6.000 USD r
Durata: doi ani r
Diploma americana de Executive MBA din partea Universitatii Washington, Seattle si una romaneasca, recunoscuta de Ministerul Educatiei si Cercetarii. r
Informatii suplimentare: r
tel. 211.59.40 sau e-mail: emba@asebuss.ro., www.asebuss.ror
r
Programul MBA Romano-Canadianr
Inscriere: 12 februarie – 18 mai 2001r
Metoda de selectie: Testul tip GMAT este eliminatoriu si se va sustine pe data de 27 mai 2001. Candidatii care au deja un scor GMAT obtinut in ultimii 3 ani de cel putin 500 puncte nu vor mai sustine testul de admitere si vor plati doar taxa de verificare a dosarului. Selectia se face de catre o comisie formata din membri ai echipei manageriale si profesori din A.S.E. r
Testul de aptitudini este scris.r
Numarul locurilor: 60 anual.r
Taxa de scolarizare: 3.300 USDr
Durata: un an de studiu intensivr
Diploma din partea Ministerului Educatiei si Cercetarii – A.S.E si un certificat HEC – University of Ottawa.r
Informatii suplimentare: Calea Grivitei 2-2A, sector 1, Bucurestir
Tel./fax: 312.97.24; 312.97.25; r
e-mail: pffice@cam-mba.ro; www.cam-mba.ro